Jste zde

Domů » Severní Kréta

Stopy z války

Krétský bunkr v Kokkino Chorio

Bunkry v Kokkino Chorio

K bunkrům z druhé světové války v obci Kokkino Chorio se dostanete ze severního pobřeží ostrova Kréta, na východ od města Chania z obce Kalives směrem na Plaku. Ve známém letovisku Almirida budete pokračovat stále podél moře, až uvidíte po levé straně odbočku na Plaku.

Při průjezdu vesnicí Plaka se budete držet stále na hlavní silnici, až na konci vesnice odbočíte doprava nahoru do kopce směrem na Kambii. Tam odbočíte před náměstím s kostelem vpravo a až se objeví plot s velkým množstvím poštovních schránek, zatočíte znovu doprava. Odtud budete sledovat ukazatele na kapli Agios Giorgios, která se nachází v těsné blízkosti bunkrů z druhé světové války.

Vlevo od kaple byla vybudována směrem do kopce nová cesta, která vede přímo k bunkru. Na úpatí kopce se nachází pamětní deska. Od bunkru je dobrý výhled na ruiny bývalého sekundárního opevnění. Cesta napravo od kaple po schodech nahoru vede k muničnímu skladu, který byl vyhlouben ve skále a je s bunkrem propojen. Před vchodem opět najdete upomínkovou tabuli.

Bunkr byl vybudován pravděpodobně pro ochranu německé těžké pozemní techniky a pro děla s dostřelem od 20 km. Připomíná velkou námořní baterii pro obranu proti vzdušným cílům a cílům na moři. Skládají se z velícího střediska, obranných prostor, místností pro munici a dalších vedlejších staveb.

Pokud plánujete prohlídku bunkru, je nezbytné mít s sebou dobrou svítilnu. Elektrické rozvody sice zůstaly zachovány, ale chybí tu lampy a generátor. Uvnitř, poblíž schodiště vedoucího k velícímu středisku, se nachází také studna o průměru 40 - 50 cm a hloubce přibližně 9 metrů.

Muniční sklad, vytesaný přímo ve skále, se skládá z několika postranních místností. Spolu s řídícím centrem je propojen schodištěm. Ochranná síla staveb je patrná nejen zevnitř, ale také zvenku. Venkovní části bunkru byly zrestaurovány a nyní jsou tak bezpečně přístupné návštěvníkům.

Válečné muzeum v Askifou

V horské vesnici Askifou shromáždil nevídanou sbírku pan Georg Andreas Hatzidakis a umístil ji do válečného muzea, které zde otevřel. Do Askifou se pohodlně dostanete po nově upravené silnici vedoucí z Vrisses do Chora Sfakionu. Vesnička se nachází přímo na této spojnici severu a jihu protkané historickými zajímavostmi.

Za druhé světové války, po obsazení ostrova Kréta německou armádou, hrála obec důležitou úlohu. Zakladatel muzea pan Georg Andreas Hatzidakis byl tehdy desetiletý chlapec, když musel přihlížet hrůzám války, ve které ztratil své nejbližší členy rodiny, a sám utrpěl těžká zranění. Tento desetiletý chlapec zpracovával po skončení války své trauma tak, že sbíral předměty související s válkou a později z vlastní iniciativy otevřel také válečné muzeum.

Cesta k muzeu, které je umístěno v domě rodiny Hatzidakis, je v místě dobře značená, navíc je vchod v obležení velkých exponátů. Po smrti otce převzal vedení muzea jeho syn, který jde ve šlépějích svého otce, je věrný jeho odkazu, a všechny návštěvníky rád osobně provede rozsáhlou sbírkou exponátů, která je plná nečekaných překvapení.

Přátelsky a s úsměvem vám nabídne místní pálenku a v perfektní angličtině popíše všechny exponáty, které jeho otec stačil od konce druhé světové války až do své smrti v roce 2008 nashromáždit. V muzeu není žádná pevná otevírací doba a také není požadováno vstupné.

Askifou s expozicí Válečného muzea
Autor: damiandude

Místo

Kokkino Chorio, Kréta 35° 27' 14.3748" N, 24° 13' 35.112" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku