Jste zde

Domů » Severní Kréta

Stalis - výlety

Pohoří Selena - minojské vykopávky
Autor: orientalizing

K nejnavštěvovanějším místům v okolí městečka Stalis patří archeologické muzeum ve městě Heraklion. Je jedno z nejvýznamnějších v Evropě, kde je prezentována většina nálezů z doby mínojské. Dalším zajímavým místem jsou vykopávky z doby mínojské na úpatí pohoří Selena - palác Malia. Byl postaven roku 1900 př.n.l., ve stejné době jako paláce v Phaistosu a Knossosu. Palác se nachází 3 km východním směrem od městečka Malia.
K významným nálezům z těchto vykopávek patří včelí šperky zobrazujíci dvě včely, které jsou k vidění také v archeologickém muzeu v Heraklionu.

Jedním z nejoblíbenějších cílů celodenních výletů v okolí Sitie je jeskyně Diktaion Andron, kde se měl podle pověsti narodit bůh Zeus. Pokud se nebojíte delších vzdáleností, je možné se vydat přes náhorní plošinu Messara na jižní pobřeží ostrova Kréta do Festosu, kde se nacházejí nejzachovalejší vykopávky z mínojského období vůbec. Po cestě se můžete zastavit v Gortysu a prohlédnout si nejstarší tabuli s psanými zákony v Evropě.
Snadno dostupné jsou po dobré pobřežní komunikaci města Agios Nikolaos (30 km), kde se nachází malebná přístavní promenáda a Heraklion (35 km).

Pohoří Selena - pozůstatky paláce Malia
Autor: orientalizing
Jeskyně Diktaion Andron

Kréta na Facebooku