Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Soutěska Sarakinas

Soutěska Sarakinas Gorge se nachází na jihovýchodě řeckého ostrova Kréta, v pohoří Díkte.

Její další název je také Myrtos, podle stejnojmenné pobřežní vesničky. Leží v blízkosti malé vesnice Mithi a asi 15 km západně od města Ierapetra.

Délka soutěsky je asi 1,5 km a šířka od 3 do 10 metrů, pouze v několika málo bodech dosahuje větší šířky. Výška stěn dosahuje přibližně 150 m.

A jak se k ní dostanete? Od Ierapetry pojedete přes Myrtos a pak se dáte směrem na Ano Vianos na západ.

Za Myrtosem jižní pobřežní silnice opouští pobřeží a vine se do hor. 2 km za Myrtosem je odbočka vpravo k vesnici Mithi.

Můžete jet až do Mithi po asfaltu, pak vede trasa po štěrkové cestě do horské vesničky Males.

Touto silnicí budete pokračovat v cestě, dokud nepřijedete k přehradní zdi, postavené na levé straně a tudy pak již pěšky sejdete do soutěsky.

V létě a na podzim tu teče pouze úzký potok Kriopotamos, který se dá snadno překonat, vždycky tady najdete nějaké kameny pro přeskákání.

Na jaře a v zimě je ale vody, která teče v říčce, mnohem víc, což lze snadno vidět na jejím širokém korytě. V tomto ročním období byste se ani neměli pokoušet soutěskou projít.

Čím hlouběji budete do soutěsky postupovat, tím častěji budete muset překonávat i jiné překážky, než je voda. Do cesty se vám budou stavět i skalní bloky a žádná snadná procházka to tedy rozhodně nebude.

Musíte si hlavně na cestu vzít pevné boty, jinak budete mít problémy. V soutěsce je ale během léta v poledne příjemně chladno a případná nedobrovolná koupel při překračování říčky vás příjemně osvěží, případně zaplaší malé sladkovodní raky.

V každém případě se tento výlet nedoporučuje podnikat osamoceně, musíte putovat alespoň ve dvojicích nebo trojicích, protože některá místa jsou opravdu velmi obtížná k překonání a je dobré, když vás někdo může tlačit nebo táhnout.

Pro děti není tato cesta v žádném případě vhodná, protože nemají ani dostatečně dlouhé nohy, což je v některých místech naprosto nezbytné. Putování soutěskou trvá v závislosti na vaší kondici asi 1,5 hodiny.

Na konci soutěsky máte dvě možnosti: buď využít stejnou cestu k návratu zpět stejným způsobem, anebo budete pokračovat řečištěm potoka kousek dál nahoru a půjdete doprava přes olivový háj a dojdete zase k silnici Míthi - Males.

Není tu ale žádná zřetelně viditelná cesta, budete muset trochu hledat a musíte mít trochu orientační smysl: vždycky jít zhruba na východ. Olivový háj je také vhodným místem pro malou pauzu spojenou s poledním klidem se zpěvem cikád.

Na vaší cestě tady nahoře určitě potkáte nějaké srdečné domorodce, kteří vás možná i pozvou na malý piknik s kozím sýrem a rakijí. Chutná to tady lépe, než v té nejlepší taverně na ostrově Kréta!

Když přijdete na silnici, můžete pokračovat buď pěšky doleva nahoru až do Males (což ale není nutné) nebo půjdete vpravo dolů na Mithi (asi 4 km).

V každém případě je ovšem soutěska Sarakinas velmi příjemnou alternativou k soutěsce Samaria, kde je pořád příliš mnoho turistů.

Místo

Soutěska Sarakinas, Kréta 35° 3' 9" N, 25° 34' 18.0012" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku