Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Soutěska Agia Irini

Krétská soutěska Agia Irini
Autor: Ma Rui

Soutěska Agia Irini začíná severně od města Sougia na jihu ostrova Kréta, poblíž stejnojmenné obce u silnice z letoviska Chania do Sougie. Cesta k soutěsce je na silnici jasně značena. Ideálním výchozím bodem pro putování je právě Sougia, kam se po skončení výletu zase vrátíte.

Můžete také využít v Sougii autobus, který odjíždí v ranních hodinách směrem na Omalos. Je ale potřeba říci řidiči autobusu, že chcete do Agia Irini, protože většina cestujících chce jet do Omalosu přes Samariu. Cesta k soutěsce pak začíná mezi Epanochori a Agia Irini, řidič autobusu vám zastaví na správném místě.

Vlevo od silnice je taverna a po krátkém klesání se již ocitnete v soutěsce - zelené, úzké, vysoké a temné, kde uslyšíte slabý vítr, jak šustí listí, zpěv ptáků a občas zahlédnete nějakého motýla.

Cesta vede v první polovině po levé straně potoka. Po 15 minutách ústí zleva soutěska Fygoús do soutěsky Agia Irini. Alternativou může být mimochodem také cesta od velkého parkoviště krátce přes náhorní plošinu Omalos a dál soutěskou Fygoús.

Po 5 minutách vlevo je značena cesta do jeskyně Chyrotyra a krátce poté že je již první místo pro odpočinek. Vzhledem k tomu, že je soutěska asi po půl hodině neprůchodná, je vhodné ji obejít po schodech se zábradlím.

Po asi 3 / 4 hodině se dostanete na druhé odpočívadlo s vodou, lavičkami a toaletami. Po další hodince následuje 3. a po 1 a 3 / 4 hodině 4. odpočívadlo. Nyní musíte odbočit doleva, pak doprava a pak přes suché koryto potoka. Nelze zabloudit.

Další části cesty jsou vyštěrkované nebo dokonce vydlážděné a vedou pod borovicemi, platany a kaštany. Pokud se sem vydáte na jaře, uvidíte také kvetoucí oleandry. Skalní stěny jsou na obou stranách zhruba 100 metrů vysoké a rýsují se ostře oproti obloze. Tu a tam si musíte pomoci i rukama.

Po 2,5 hodinách a za častých zastávek na fotografování můžete ukončit vaše putování v náhle se objevující taverně Seliniotiki Oasis s příjemným posezením u čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo nějakého jiného občerstvení. Odtud je to asi 2,5 km k silnici Sougia - Chania a další 2,5 km do Sougie.

Další alternativa (pokud máte k dispozici auto): Můžete jet ze Sougie až k taverně "Oasis", pak půjdete soutěskou ještě výš, občerstvíte se v místní taverně a pak jdete zpět dolů. Cesta lze doporučit jen pro skutečně zkušené turisty, ale ušetříte tím méně zajímavých posledních pět kilometrů.

Tak jako při všech pěších výletech po vnitrozemí ostrova Kréta je důležité vhodně zvolené vybavení: pevná obuv a sportovní oblečení.

Kréta - soutěska Agia Irini

Místo

Vesnička Agia Irini, Kréta 35° 20' 12.6708" N, 23° 49' 56.4204" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku