Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Sougia - výlety

Část mysu Tripiti

Mezi nejoblíbenější pěší výlety v okolí vesnice Sougia patří divoká propast Agia Irini, jejíž celková délka činí 12 km. Vlastní propast měří přibližně 10 km, poslední 2 km vede cesta po asfaltové silnici. Je to středně těžká vycházka, kterou je možno podniknout i s dětmi. Povrch je částečně zpevněný, místy vede vyschlým korytem řeky.

Celé okolí je hojně porostlé bujnou vegetací, pozorný turista zde objeví mnoho zajímavých odrůd rostlin, které jsou pro tuto oblast Kréty typické, jako například duby, platany, různé druhy jehličnanů, cedrů, cypřiše a mnoho druhů cibulovin. Pochod propastí trvá zhruba tři a půl hodiny a patří k evropským turistickým trasám, kde jsou toalety a pitná voda po trase samozřejmostí.

Ne příliš náročná je vycházka k mysu Tripiti podél moře, ale je nutné se na cestu vydat brzy ráno, neboť je to slunečná trasa a blahodárný stín zde téměř nenajdete. Nepřehlédnutelnou zajímavostí během pochodu je pevnost Tripiti, která se vypíná přímo nad stejnojmennou propastí. Zkušení turisté se mohou vydat také do malé, ale divoké propasti Tripiti, což je ovšem velmi těžký a dobrodružný pochod, v propasti dokonce nefungují ani telefony.

Kréta na Facebooku