Jste zde

Domů » Severní Kréta

Rethymnon

Část města Rethymnon
Autor: jechstra

Město Rethymnon má 30 000 obyvatel, leží 60 km od Heraklionu a 45 km od Chanie. Po obou jmenovaných městech je třetím největším městem na ostrově Kréta a leží téměř v jeho srdci. Východním směrem se nachází veliký přístav a nad ním je vidět Fortezza, zbytky benátského opevnění ze 16. století. Historie města sahá až do doby 6000-2600 př.n.l. Ve znaku má město dva hrající si delfíny, stejný symbol byl nalezen také na mincích z doby helénské.
Během dvouleté války s Turky bylo město téměř úplně zničeno.
Následovalo mnoho neúspěšných pokusů o osvobození města, až po mnoha letech se podařilo císaři Nikiphoros Fokasovi navrátit Rethymnon opět k byzantské říši. Pro ochranu před dalšími nájezdy nepřátel bylo vybudováno masivní městské opevnění Castro Rethimni, které pozdější dobyvatelé přejmenovali v roce 1210 na Castel Vecchio. Kostely byly přebudovány na mešity a měšťanské domy byly obloženy dřevem, tak jak to bylo typické pro Turky, což se zachovalo až do dnešní doby. Roku 1897 byla Kréta osvobozena od turecké nadvlády a od roku 1913 náleží k Řecku. Turci byli vyhnáni a z tureckého hřbitova byl vybudován park. Rethymnon bylo vždy bohaté město, což je patrné i v okolních přilehlých obcích Prasses, Margarites nebo Maroulas, kde můžete vidět velké, bohatě zdobené domy.

Dnes je město pulzujícím střediskem s mezinárodní klientelou. Velké hotelové řetězce nabízejí svým klientům kompletní služby. Na promenádě se střídají hotely, kavárny, restaurace a bary a najdete zde bezpočet obchodů s klenoty a uměním i butiky. Nakupování patří k nejoblíbenějším činnostem turistů v tomto letovisku. Pokud ovšem zabloudíte do staré části, máte pocit, jakoby se zde zastavil čas. V malých úzkých uličkách je nabízena typická řecká i venkovská kuchyně. Stejně jako všichni Řekové, lpí i místní obyvatelé na dodržování tradic.

Další část města Rethymnon
Autor: jechstra
Rethymnon - kostel
Autor: Loic Pinseel
Rethymnon - část pevnosti
Autor: jechstra

Kréta na Facebooku