Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Pyrgos a okolí

Část městečka Pyrgos

Městečko Pyrgos se nachází ve východní části planiny Messara, u jižní silnice z města Agii Deka do letoviska Ierapetra. Zcela cíleně se asi nevyplatí toto místo navštívit, není nijak zvlášť turisticky významné, ale pro toho, kdo touto trasou bude stejně projíždět, je zde několik tipů.

"Projíždět", to je to správné slovo. Až do nedávné doby tady totiž nebylo žádné pořádné značení, když se přijíždělo od východu po silnici na Protórii. To dnes již není pravda, byl zde vybudován nový obchvat, a tak se tu v budoucnu bude snadněji cestovat. V Pyrgosu vynaložili v posledních několika letech nemalé úsilí, aby se místo stalo o něco atraktivnějším, stejně jako v jiných podobných malých městečkách na jihu ostrova Kréta.

Vznikla tady nová nákupní ulice, ve které je několik taveren a kaváren. Kromě toho se zde také konají každé úterý trhy, které se ovšem moc neodlišují od trhů v Mires či Timbaki. Za vidění určitě stojí kostel Agios Konstantinos ze 14. století, na výjezdu z místa směrem na Protórii.

Nad vesničkou Rotasi můžete podniknout malý výlet do horské vesnice Ethia. Zajímavější nežli obec samotná je cesta k ní, protože vede krajinářsky pěknou trasou přes lesní území. To bylo i přes houževnatý odpor ze strany všudypřítomných koz, úspěšně znovuobnoveno. Cesta vede z Pyrgosu na východ až k Rotasi a odtamtud odbočíte vpravo, dále se dáte na první odbočce doprava a hned na druhé odbočce (po dalších 4 km) odbočíte vlevo.

Asi 3 km západním směrem leží zase vesnička Harakas. Tady můžete navštívit kostelík Afentis Christos a byzantské kostely Agios Ioannis a Agia Paraskevi. Kromě toho tady najdete i skromné pozůstatky benátské pevnosti. Klášter Koudouma leží jižně od obce u mořského pobřeží, kde můžete navštívit i vesničku Tris Ekklisiés.

Místo

Pyrgos 35° 0' 22.7304" N, 25° 9' 15.444" E
Location

Kréta na Facebooku