Jste zde

Domů » Příroda

Putování propastí Midia

Okolí obce Elia na ostrově Kréta

Propast Midia se nachází přibližně 10 km východním směrem od města Heraklion na severu ostrova Kréta. Ke vstupu do tamní průrvy vedou dvě cesty.

První cesta vede z Heraklionu směrem na Agios Nikolaos, po asi 7 km se nachází po pravé straně benzínová čerpací stanice ECO a přibližně po kilometru je nepřehlédnutelný vjezd na stanici technické kontroly vozidel. Po dalším 1,5 km je opět po pravé straně štěrkové parkoviště a několik metrů od něho se již nachází vchod do propasti.

I druhá cesta vede stejným směrem, ale mezi obcemi Tombrouk a Vathianos Kampos je po pravé straně únikový kanál, kterým se dá pohodlně projít a kde se druhá varianta napojuje první cestu.

Vstup do propasti je korytem řeky Midia a vede jižním směrem proti proudu. Propast se rozšiřuje směrem k pahorkatině rozprostírající se kolem obce Elia. Pahorkatina se svými mírnými kopci a rozsáhlými údolími přímo vybízí k dalším turistickým trasám. Obec Elia je vzdálena cca 9 km od výstupu z propasti.

Propast je jen těžko schůdná a téměř celá cesta vede korytem řeky, jen na některých místech jsou strmé svahy přístupné, ale vydávat se po těchto "kozích stezkách" vedoucích k jeskyním by se měli jen opravdu zkušení turisté.

Naproti tomu cesta korytem řeky je pohodlnější, nabízí mnoho botanických zajímavostí a velmi rozmanitou okolní krajinu. Na mnoha místech je možné vidět zbytky vodních mlýnů, ale půda v jejich okolí je rozpukaná suchem. Na strmých svazích jsou vidět vchody do jeskyní, kde hledají útočiště a ochranu před nepříznivým počasím kozy, obývající tuto krajinu.

Tři větší jeskyně, jedna vlevo a dvě vpravo se nacházejí nedaleko východu z propasti. Jeskyně končí ve slepém rameni a zabírají plochu 30-60 metrů čtverečních. I když se zde nenacházejí žádné zvláštnosti, vstup dovnitř se přesto vyplatí, neboť pohled odtud na propast a cestu, kterou jste zdolali zanechá v každém silný a nezapomenutelný zážitek.

Místo

Vathianos Kampos 35° 18' 57.6036" N, 25° 14' 33.3168" E
Location

Kréta na Facebooku