Jste zde

Domů » Severní Kréta

Poloostrov Akrotiri

Poloostrov Akrotiri
Autor: Shepard4711

Poloostrov Akrotiri vyčnívající z krétského pobřeží se nachází severovýchodně od letoviska Chania a chrání zátoku Souda před otevřeným mořem. Na poloostrově není jen bývalé vojenské letiště a pár uzavřených oblastí NATO, ale i letiště, kam pravděpodobně přistanete, pokud si objednáte dovolenou do západní části Kréty, a také několik zajímavých klášterů či vesnice s lanovkou Alexise Zorby.

Směrem od tržnice v Chanii, k tabulím s označením "Letiště", opouští silnice po chvíli mořské pobřeží a stoupá strmě do kopce. Nahoře vlevo přijedete k hrobům rodiny Venizelos, zejména Eleftheriose Venizelose, krétského národního hrdiny a pozdějšího řeckého premiéra. Návštěva hrobů stojí v každém případě zato, díky nádherné vyhlídce na Chanii. Najdete zde také kavárnu, kde si můžete vychutnat tyto neskutečné výhledy v klidu. Nedaleko hrobů mají zastávku autobusy zpět na letiště. Vykoupat se můžete ve Stavrosu, vesnici "Alexise Zorby", v Kalathasu a Marathi a k tomu můžete návštívit kláštery Agia Triada, Gouverneto, Katholiko anebo Kalógraeon.

Krétský klášterní komplex Agia Triada, nazývaný též Moni Tzangarolou, pochází ze 17. století. Dodnes je obýván mnichy, dokonce posloužil i jako kulisa pro slavný film Řek Zorba. Nedaleko kláštera Agia Triada najdete pevnost podobnou klášteru ze 16. století, Gouverneto. Na nádvoří obklopeným mohutnými zdmi stojí klášterní kostel, jehož fasáda je zdobená hlavami netvorů. Asi za hodinu chůze po stezce od kláštera dojdete k opuštěnému klášteru Katholikou, který byl postaven na okraji strže a s je spojen s pevninou mostní klenbou.

Kréta na Facebooku