Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Po stopách pirátů - výlet jihem Kréty

Prosluněná dlouhá písčitá pláž Plakiasu

Přibližně 30 km od města Rethymnon protéká nádherným městem Plakias potok Kotsifis a ústí zde do Libyjského moře. Přímořské středisko Plakias se rozkládá v nádherné přírodě a jeho prosluněné dlouhé písčité pláže se právem nazývají rajským zákoutím. Je až podivuhodné, ale zároveň i potěšující, jak málo hotelů se zde nachází. Tato rybářská vesnička sestávala před několika desítkami let jen z několika domků, ale poté co ji v 6O. letech objevili a proslavili příslušníci hnutí Hippies, se již začíná pomalu přizpůsobovat turistickému ruchu. Jedním z důvodů, proč je toto nádherné středisko méně vyhledáváno turisty, je jeho poloha a poměrně časté severní větry.

Severní vítr může být v letních měsících příjemný a osvěžující, ale někdy dokáže být příliš silný až bolestivý. V takovýchto dnech bývá i v hlavní sezoně nádherná pláž liduprázdná a i ti nejotrlejší se dají na útěk, neboť písečné víry, které se tvoří, dokáží bolestivě poškrábat pokožku. Naštěstí je v blízkém okolí střediska mnoho jedinečných pamětihodností, kde můžete velice příjemně strávit čas, když nejste právě na pláži. Můžete navštívit například klášter Preveli, nebo se vydat na túru kolem potoka Kotsifis. Méně známou je cesta podél pobřeží, kde se tyčí impozantní strmé skalní stěny. Na tuto cestu je ovšem nezbytná dobrá turistická obuv. Nesmíte v žádném případě trpět závratěmi a nezapomeňte si vzít také baterku, protože téměř na konci cesty je vchod do jeskyně, jejíž vnitřní stěny odrážejí ty nejúžasnější modrozelené fascinující a třpytící se barvy, což je způsobeno složením horniny. Zbytky zdí vypovídají, že tato jeskyně sloužila jako útočiště již za dávných časů. Bohužel se zde všude válí mnoho odpadků.

Budete-li pokračovat dále úzkou pěšinou podél pobřeží a doufat, že narazíte na opuštěnou pláž, budete zklamaní. Cesta, na kterou potřebujete dobrou hodinu, vás povede stále jen po skalnatém pobřeží. Za to ale již po 300 metrech narazíte na zbytky bývalé pevnosti, které jakoby vystupovaly z moře. Bohužel se nedochovaly žádné průkazné materialy, které by dokazovaly, že pevnost má přímou souvislost s činností pirátů v této oblasti. Z tohoto místa je ovšem nádherný výhled na všechny okolní zátoky. Jen o několik metrů dále narazíte na otvor ve skále, který vyhloubily lidské ruce bez pomoci výbušniny. Je 2 m široký, ale jen 1,60 m vysoký a 60 m dlouhý. Projdete-li touto štolou, ocitnete se na skalnatém výběžku, pod vámi bude bouřit moře a nad hlavou se budou tyčit vysoké nepřístupné skály. Váš pohled spočine přímo na městečku Plakias a vy si položíte otázku : Byl toto snad úkryt pirátů?

Kréta byla ve své pohnuté minulosti opakovaně útočištěm, ale i cílem pirátů. Chráněné a dobře přístupné zátoky, především na severu a východě ostrova Kréta nabízely pirátům jak dobrý přístup k moři, tak také spolehlivé úkryty. Pobřeží v okolí Plakiasu nabízí všechny tyto možnosti a je jen jedním z mnohých na ostrově. Další pirátská pláž se nachází u města Balos na severozápadě Kréty, také palmový háj u města Vai, který byl vyhlášen přírodní rezervací, vděčí podle legendy za svou zvláštní atmosféru arabským pirátům, kteří zde nejen skladovali, ale také konzumovali datle, pecky plivali do písku a tak vlastně založili první palmové háje.

Rethymno - pirátská loď
Autor: ArkanGL

Kréta na Facebooku