Jste zde

Domů » Severní Kréta

Platanias

Platanias

Přímořské letovisko Platanias je vzdáleno 10 km západním směrem od města Chania a spolu s městem Agia Marina tvoří největší turistické středisko na západě Kréty. Jeho nádherná písečná pláž je oceněna modrou vlajkou za nejlepší kvalitu vody, což je také důvod, proč si turisté právě tuto oblast tolik oblíbili a proč se zde intenzivně rozvinul turistický ruch. Obě města se rozkládají přímo podél pobřežní silnice, kde se nachází také většina hotelů. Pouliční kavárny, taverny, butiky, obchody s klenoty i kůží dotvářejí obrázek tohoto turistického střediska.

Turisté zde najdou vše, na co jen pomyslí. Vybavenost střediska ocení i mladé rodiny s dětmi, pro jejichž ratolesti jsou zde přichystány skákací hrady, elektromobily a mnoho dalších lákadel. Co zde ovšem trochu chybí, jsou širší chodníky. Například ve Španělsku se budují nejdříve promenády a teprve potom hotely, zde je tomu naopak. Nejprve se vybudovaly velkorysé hotely a na široké chodníky již nezbylo místo. Ten, kdo nerad chodí pěšky, může využít také vláček spojující obě dnes již vzájemně propojená města. Vláček vás zaveze také do staré vesnice Pano Platanias, která se rozkládá na strmém svahu ve výšce 110 m.n.m. V kontrastu s moderní částí letoviska se zde jakoby zastavil čas. Z útulných kaváren a taveren s živou hudbou a nádherným výhledem na moře se ozývají řecké písně a vše dýchá klidnou a uvolněnou atmosférou bez jakéhokoliv spěchu.

Pokud budete trávit většinu času na malebné pláži střediska, čeká vás ovšem také ničím nerušený klid, neboť ruch přímořské silnice ji nijak neovlivňuje. Hotely podél pobřeží smějí mít maximálně dvě patra, žádné obří komplexy se zde nevyskytují. Pokud hledáte rušné středisko s obchůdky a nočním životem, tak se vám zde bude líbit. Platanias a Agia Marina jsou jediná rušná střediska na západní Krétě, všechna ostatní letoviska patří spíše k těm klidnějším.

Platanias - jedna z ulic
Autor: cucchiaio

Kréta na Facebooku