Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Plakias - okolí

Výlet do Myrthiosu na Krétě s výhledem na Plakias

Nad městem Plakias se rozkládá malá horská vesnice Myrthios, kde se nachází dvě taverny, obě s výtečnou kuchyní specializující se na tradiční řecké speciality a s nezapomenutelným výhledem na pláž.

Mezi nejkrásnější pláže v okolí patří pláž Souda s impozantním výhledem na hory, písečná pláž Damnoni, pláž Triopetra z jemného štěrku a největší atrakcí je bezesporu okouzlující palmová pláž Preveli, patřící k nejkrásnějším plážím na ostrově Kréta, která je pohodlně dostupná člunem.

Z přístavu Plakias vyjíždějí čluny k této pláži pravidelně a lodní lístek je možné zakoupit na místě. Pokud jste na dovolené se svými dětmi, dopřejte si tento jedinečný zážitek, který je možné spojit také s výletem do propasti, turistická trasa je značena přímo z pláže v Preveli. Propast je obklopena palmami a během cesty podél řeky narazíte na několika místech na malé přírodní "bazénky" lákající k osvěžení.

Známým výletním cílem je klášter Piso Moni Preveli, kde se nachází 250 let starý zlatý kříž, který má údajně léčivé účinky pro zrakově postižené. Starý klášter Moni Preveli byl spoluorganizátorem povstání v roce 1821 proti Turkům. V době osmánské byl Turky zcela zničen, ale poté opět vybudován. Významnou úlohu sehrál i během druhé světové války, kdy poskytl útočiště vojákům. Mezi ojedinělé památky tohoto regionu patří také stará kašna s 19 lvími hlavami chrlícími vodu, která se nachází na náměstí horské vesnice Spili.

Bezesporu nejvýznamnější památkou regionu je stará skalní hrobka nekropole v Armeni, ležící severně směrem na Rethymnon. Je to jedno z největších pohřebišť na Krétě, bylo zde odhaleno přes 200 skalních hrobů. Sídliště nebo palác, ke kterému pohřebiště náleželo, ale bohužel zatím objeven nebyl. Bohatě zdobené rakve je možné obdivovat v muzeích v Chanii a Rethymnonu.

Milovníci turistiky jistě neodolají okružní turistické stezce vedoucí korytem řeky Kotsifos do Myrthiosu, která je v letních měsících velmi příjemná, neboť řečiště je stinné a poskytuje blahodárné osvěžení. Cesta ovšem není vhodná pro děti, neboť je místy velmi náročná. Během cesty minete starý opuštěný vodní mlýn a stařičký most a po úzké stezce se dostanete do řečiště. Stezka je schůdná od dubna do října.

Plakias - klášter Preveli

Kréta na Facebooku