Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Pevnost Frangokastello

Krétská pevnost Frangokastello

Benátská pevnost Frangokastello se nachází na jižním pobřeží řeckého ostrova Kréta, přibližně 80 km jihovýchodním směrem od města Chania. Z Chanie se k pevnosti dostanete přes vesničku Vrisses a náhorní plošinu Askifou, směrem na Chora Sfakion.

Krátce před Chorou Sfakion vede pobřežní komunikace východním směrem, přes Komitades až do Frangokastella. Příjezdová cesta je ve velmi dobrém stavu a vede přímo podél moře, kde se vám ukážou úžasné pohledy jak na mořskou hladinu, tak také na okolní rozmanitou přírodu.

Vesnička získala svůj název právě podle pevnosti, která stojí v jejím centru. Byla vybudována roku 1371 a ještě dnes zde můžete vidět cimbuří vnějších zdí a typický půdorys stavby do pravého úhlu, jako tomu bylo u většiny benátských hradů.

Nad jižním portálem pevnosti se leskne erb benátských stavitelů, který je ještě dnes v dobrém stavu, lev svatého Marka. Uvnitř stavby jsou však oproti tomu rozpoznatelné již jen základy.

Stavba obnovená v roce 1593 Benátčany pod velitelem se jménem Nicolo Dona byla později opuštěna. Původně byla pevnost pojmenována po svatém Nikitasovi. Právě tomuto světci je zasvěcen kostel Agios Nikitas, který je vzdálen 350 metrů směrem na východ.

Brzy se však u místních řeckých obyvatel ujal název Frangokastello, protože ve středověku bylo ve východním Středomoří obvyklé všeobecné označení pro Západoevropany, včetně Benátčanů, "Frankové" (frangi).

Kostel Agios Nikitas byl postaven na místě raně křesťanské baziliky, ze které se do současné doby zachovaly zbytky chodníkové mozaiky, které můžete vidět v přední části kostela.

V roce 1770 byl ve Frangokastellu zajat osmanskými vojáky vůdce krétských povstalců Ioannis Vlachos, známý jako Daskalogiannis. Byl popraven v následujícím roce, přesně 17. června 1771 v místě Kandiye, dnešním Heraklionu.

2 roky po velkém povstání, které proběhlo roku 1826, bylo místo dne 17. května 1828 zase dějištěm boje mezi povstalci pod vedením Chatzimichalise Dalianise a osmanskými vojáky. Dalianis se snažil přenést řecký boj za nezávislost z pevniny i na Krétu.

Povstalci pevnost obsadili, ale byli popraveni poté, co je po obléhání Turci porazili. Ale také mnoho osmanských vojáků při této bitvě přišlo o život, protože je přepadli povstalci z ůkrytů v okolních soutěskách.

Podle legendy stanulo proti sobě 700 krétských povstalců a 8000 Turků. Dodnes prochází každý rok v květnu v ranních hodinách hradem pochod "duchů" bojovníků za svobodu.

Uvnitř pevnosti nenajdtete žádné obzvláště zajímavé historické exponáty, impozantní je především pohled na opevnění z moře. Daleko větším lákadlem je nádherná pláž v blízkosti opevnění, kde mají snadný přístup do moře také děti.

Část krétské pevnosti Frangokastello

Místo

Pevnost Frangokastello, Kréta 35° 10' 55.7976" N, 24° 14' 2.5152" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku