Jste zde

Domů » Severní Kréta

Panormo a pláže

Panormo
Autor: Romtomtom

Panormo (nebo také Pánormos) je malé přímořské letovisko na severním pobřeží ostrova Kréta, mezi městy Heraklion a Rethymnon. Přesně na tomto místě ztrácí krétské severní pobřeží svou skalnatou divokost směrem od místa Agia Pelagia. Útesy spadají do moře pozvolna, vznikly tu malé plošiny jako zázemí pobřežního pásu.

Do vesnice přijedete po krátké příjezdové silnici (1 km) od "New Road". Na tom samém místě odbočuje ostatně silnice do vnitrozemí do Perama a spojuje tak starou silnici "Old Road" přes hory s novou silnicí. Vzdálenost je asi 8 km.

Pánormos je malé a (stále ještě) relativně ospalé místo, kde ale místní obyvatelé tvrdí, že se tu v posledních letech cestovní ruch velmi zvýšil. Náležitá infrastruktura tady již byla vybudována nebo jí tu usilovně budují.

Skutečné centrum vesnice se nachází nad malým přístavem (dole pod ním je to nejlepší místní parkoviště pro projíždějící turisty) a skládá se pouze z malého mola, které chrání mělkou zátoku. Je zde i několik malých taveren, které skýtají příjemný stín.

Dále, nahoře v centru vesnice, ve stejné ulici jako je pošta, najdete kancelář Kastélli Tours. Zde je i autopůjčovna, můžete si tady objednat výlety, pronajmout si ubytování nebo tu získáte různé informace. Funguje to tady jako turistické informační středisko. Na konci uličky najdete pohodlné staré kafenío.

Velmi často sem jezdí autobusy na trase Heraklion – Rethymnon - Chania, které staví u odbočky k "New Road".

Hlavní místní pláž se nachází v jednom ze zálivů v městečku Panormo. Tento malý záliv je lemován skalisky, je tu zároveň přístav pro motorové čluny, jachty a plachetnice. Pláž je dostupná pouze pěšky. Pokrývá ji jen písek, stejně jako mořské dno.

Pobřeží je velmi čisté, bývají tu mírné vlny, koupání je příjemné a bezpečné. Je tu velký úsek, kde je mělko. Slunečníky a lehátka se dají za poplatek zapůjčit na místě, osvěžit se můžete přímo na pláži v malém baru. K utišení hladu je v dosahu pěší chůzí několik hotelů a restaurací.

Další pláž, Panormo Beach, leží nížeji než-li samotné městečko a je dostupná jen po několika schodech. Není tu vybudované parkoviště, ti, co přijedou auty, si své parkovací místo musí najít někde na ulici. Většinou je to ale ve větší vzdálenosti od pláže.

Pro osvěžení je tu připraven bar s výbornými chlazenými nápoji. Pláž je pokrytá velmi jemným pískem, občas se tu najde nějaký oblázek, voda je průzračně čistá.

Pobřeží je velmi čisté, do moře se svažuje pozvolna. Vlny jsou tu průměrné, koupání bezproblémové. Za poplatek si tu také můžete pronajmout slunečníky a lehátka.

Místo

Pláž Panormo 35° 25' 7.6008" N, 24° 41' 31.1352" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku