Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Palekastro a vykopávky

Krétské vykopávky archeologického města Rousolakos

Abyste se dostali k archeologickým vykopávkám mínojského města Rousolakos, musíte použít pobřežní silnici vedoucí z města Sitia dále východním směrem na obce Paleokastro a Zakros. Přibližně ve dvou třetinách cesty, asi po 12 km, následuje po levé straně severním směrem vedoucí odbočka na Vai, kde se nachází světově proslulá Palmová pláž.

Podél cesty budete také míjet klášter Toplou a po 6 km odbočíte vlevo východním směrem na Palekastro, kam také po 9 km dorazíte. Hned na kraji obce vás na vykopávky upozorní informační tabule a budete-li pokračovat ještě dva km dále po cestě, tak se dostanete do Rousolakos.

Turistům na dovolené v části východního pobřeží ostrova Kréta a zároveň milovníkům historie se dá návštěva vykopávek doporučit, pokud by ale vaše cesta měla být delší než 200 km, pak raději návštěvu vynechejte, neboť zde nenajdete téměř nic zvláštního, co by stálo za tak dlouhou cestu.

Obec Palekastro stojí na historických základech. Již za mínojského období byl tento region významným střediskem obchodu, o čemž svědčí i přístav Itanos, který se dnes nachází několik metrů pod vodní hladinou a který byl vybudován v dórském období. Jméno Rousolakos bylo uměle vytvořeno, neboť skutečný název nebyl znám.

Vykopávky se nacházejí v těsné blízkosti pláže Chiona a bylo s nima započato v roce 1992. Zvláštní je, že toto místo zůstalo uchráněno před zloději a proto zde byly také objeveny jedinečné relikvie. Původní osídlení bylo zničeno stejně jako ostatní sídliště na ostrově velkým zemětřesením. Znovuosídlení se datuje do dob stejně jako i u jiných mínojských sídlišť a v době největšího rozmachu zaujímalo město rozlohu 50 000 m2.

Společně s ostatními městy bylo však na konci staré doby zničeno, ale poté již podruhé obnoveno, aby se stalo největším sídlištěm východní části ostrova Kréta. Díky velké náhorní plošině a přístavu, chráněnému pohořím Kastris, získalo také strategickou polohu a vyvinulo se ve významné centrum obchodu. Mnohá, již dříve odkrytá místa jsou dnes opět zasypána, takže je možné zde vidět jen půdorysy domů a zbytky cest.

Na jaře 2004 bylo opět započato s archeologickými pracemi, neboť Rousolakos je mezi archeologickou veřejností považováno za ohrožené město. V blízkosti by měl vyrůst hotelový komplex, kterému by musely vykopávky nutně padnout za oběť.

Doposud zůstávala obec Palekastro stranou masového turismu. Ve vesnici žije asi 1100 obyvatel, jejichž převážná část se živí zemědělstvím, výrobou olivového oleje a vína. Je zde také několik rybářů, pro které je ale čím dál složitější získat dobré zakázky. Nedotčená příroda a opuštěné romantické pláže budou ale již brzy minulostí, pokud se zde podaří vybudovat hotel.

Jižně od Rousolakos byly na kopci Petsofas objeveny zbytky mínojské kultury. Všechny exponáty je možné spatřit v archeologickém muzeu v Sitii.

Kréta s pozůstatky antického města Rousolakos

Místo

Pláž Chiona, Kréta 35° 11' 50.6796" N, 26° 16' 38.7084" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku