Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Palekastro

Palekastro - nedaleká pláž

Palekastro je nejvýchodněji položená vesnice na ostrově Kréta, leží 22 km východním směrem od města Sitia a 170 km východně od hlavního města Heraklion. Právě díky její poloze se vesnici zatím vyhýbá masový turismus a je navštěvována spíše individuálními turisty, kteří neváhají překonat téměř tříhodinovou příjezdovou cestu z Heraklionu. Její obyvatelé se živí převážně zemědělskou výrobou, produkují se zde především vína a olivový olej. Obec obklopuje pahorkatina, z nízkého kopce na východě je krásný výhled na celou vesnici a blízké okolí.

Palekastro a jeho pláže, oceněné modrou vlajkou za kvalitu a čistotu, jsou ovšem rájem surfařů. Mezi nejoblíbenější patří Maridati, Kouremenos, Chiona a palmovým hájem obklopená pláž Vai. Bezesporu nejkrásnější pláží v okolí je Xerokampos, oplývající tyrkysově modrým mořem a sněhobílým pískem, ale pozor, na této přírodní pláži se nenachází žádný stín. Byli to právě surfaři, kdo přispěl k oblibě tohoto střediska a k vybudování malých apartmánů.

K historickým zajímavostem z okolí patří Roussolakos, což bylo významné obchodní centrum z doby mínojské, kde byly při vykopávkách odkryty ulice, domy a vily tohoto starého města. Itanos leží na nejsevernějším místě poloostrova, je zde možné vidět staré řecko-římské město a značně zničené budovy jak z doby venezianské, tak také z časů turecké nadvlády. Na rozloze 6500 m2 vás uchvátí vykopávky z období mínojského, zničený palác, jeho nádvoří, hospodářská stavení a dílny, který byl zničen přílivovou vlnou způsobenou činností vulkánu na Santorini. Kato Zakros mělo být bohaté mínojské sídliště obchodující se severní Afrikou a Blízkým Východem.

Dalším cílem vhodným pro celodenní výlet může být například dobře dostupné město Sitia, které má neobvyklou přístavní promenádu a na jehož západním okraji stojí dobře zachovalý hrad Kazarma z doby byzantské. Jen 4 km daleko od města je možné navštívit také klášter Moni Kapsa.

Krétské Palekastro - pláž

Kréta na Facebooku