Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Palác Agia Triada

Pozůstatky minojského paláce Agia Triada
Autor: fotogake

Mínojský palác Agia Triada se nachází mezi městečky Mires a Timbaki na jihozápadě Kréty, v bezprostřední blízkosti antického paláce Festos. Mezi Miresem a Timbaki, ve vzdálenosti asi 2 km od Timbaki, se nachází označená odbočka právě k paláci Festos. Tato cesta vede přes město Kamilari do Matali. Kousek za palácem Festos a jeho parkovištěm odbočíte vpravo směrem do kopce. Asi po 3 km dorazíte k paláci Agia Triada. Místu, které se nachází na západním svahu stejného horského masívu na jakém se nachází Festos a který vám umožní krásný výhled na Mesarskou plošinu. Bohužel vykopávky lze z cesty přes mohutné stromy jen těžko zahlédnout a tak jen podle informační tabule a štěrkovitého parkoviště poznáte, že jste na správném místě.

Agia Triada (řecky Αγια Τριάδα) jsou vykopávky s pozůstatky Villy, starobylého centra města z mínojského období. Původní antický název místa není znám a tak bylo nazváno podle nedaleko stojícího byzantského kostela Svaté trojice. Vila v Agia Triada pochází přibližně z roku 1550 před Kristem a je tedy mladší než palác Festos. Usedlost byla zničena při požáru někdy kolem roku 1450 před Kristem. Znovuosídlena byla pak až v pozdním období mínojském nebo až v období mykénském. V blízkosti se nacházejí ještě dva kopulovité hroby a pomník. Vykopávky byly od roku 1902 vedeny italskými archeology.

Od vchodu sestoupíme po 58 schodech na vydlážděné jižní nádvoří. Prostory se skládají ze dvou křídel ve tvaru písmene L, na které v severní části navazuje obytná část a tržiště. V zastřešeném jádru paláce je velice dobře zachovaný starý mínojský vodovod, který odváděl vodu z jižního nádvoří do nádrží nacházejících se pod ním. Hned vedle se nachází obytná část tehdejšího vládce. Zde můžeme vidět ještě zbytky nástěnných maleb. Archeologické nálezy pocházející z Agia Triada byly mnohem bohatší a hodnotnější, než ty z paláce Festos. Uloženy jsou v Archeologickém muzeuHeraklionu. Za zmínku stojí i řada rovnoměrných zbytků budov s pilíři, nacházející se u paty pravého schodiště.

Agoru, postavenou ve stoickém stylu, na žádném jiném místě než na Krétě nenajdete. Agora měla v antickém Řecku význam hlavního místa, kde se lidé shromažďovali a kde se konaly trhy. Takto nazývaná chrámová stavba se nacházela obvykle ve středu osady a byla jakýmsi náboženským centrem. Jako Stoa – Stoická (řecky…) je označována i filozofická učební soustava. Jméno sloupové síně v Agora je pojmenováno podle athénského tržiště.

V jihozápadní části vykopávek se na kopečku nachází byzantská kaple Agios Georgios. V kapli najdeme fresky ze 14. století. Kaple byla zrenovována roku 1302. Oltář je vytesán z kamene. Zvenku před severní stěnou kaple se nachází hrob s vyobrazením symbolu Byzantské říše. Mezi skvosty kostela patří reliéfy a umělecký portál.

Známý a obdivovaný Sarkofág z Agia Triada s vyobrazením uctívání mrtvých je uložený v Archeologickém muzeu v Heraklionu. Sarkofág byl nalezen v hrobu, severně od hlavního naleziště vykopávek.

Vykopávky je možné vidět i mimo sezónu (včetně zimních měsíců). Vstup je zdarma.

Pozůstatky minojského paláce Agia Triada
Autor: fotogake

Kréta na Facebooku