Jste zde

Domů » Severní Kréta

Ostrůvek Mochlos

Kréta a malý ostrov Mochlos

Mochlos je malý ostrůvek v zátoce Mirabello, západním směrem od letoviska Sitia (cca 35 km). Leží asi 150 metrů od severního pobřeží ostrova Kréta, naproti stejnojmenné rybářské vesničce.

V mínojském období byla tato vesnice významným přístavním městem na východě Kréty a ostrůvek byl s pevninou propojen. V současné době patří tato malá rybářská osada k vyhledávaným turistickým cílům, najdete zde mnoho obchůdků se suvenýry, ale především skvělé taverny specializující se na speciality z ryb a jiných plodů moře, což umí ocenit i místní obyvatelé, kteří sem často přijíždějí.

Vesnička Mochlos se nachází 40 km východním směrem od města Agios Nikolaos, přibližně v polovině cesty do Sitie a je dobře dosažitelná z pobřežní silnice. Příjezdové cesty jsou dobře značeny, přijíždíte-li od A. Nikolaos, odbočíte podle ukazatele vlevo na rybářskou osadu a pokračujete východním směrem.

V zimních měsících má obec méně než 100 obyvatel, ovšem v létě doslova kvete a je rájem turistů, kteří si libují na skalnatých plážích s křišťálově čistou a průzračnou vodou, která je ideálním cílem potápěčů. Písečných úseků pláže je tu jen velmi málo.

Ostrůvek byl v době antiky propojen s pevninou, o čemž svědčí ještě dnes pod mořskou hladinou viditelná propojení na západní straně pobřeží. Již 3000 let před naším letopočtem se zde nacházelo mínojské sídliště a archeologové se domnívají, že zde ležel nejdůležitější mínojský přístav východního pobřeží.

Za dobrého počasí jezdí na ostrov člun na objednávku a turisté tak mají možnost ho navštívit a prohlédnout si vykopávky, které byly započaty již v roce 1908 Richardem Seagerem. Z finančních důvodů byly pak na dlouhá léta pozastaveny a teprve v roce 1990 znovu otevřeny díky americkým archeologům, jejichž výzkumy stále trvají.

V západní části ostrova byl objeven hromadný hrob, který se dá časově zařadit do mínojského období. Archeologové však hledali nejen na ostrově, nýbrž i na pevnině, v letech 1989- 1994 probíhaly průzkumy ve vesničce, na kterých se podílela i univerzita z hlavního řeckého města Atény.

Během vykopávek byly objeveny zbytky budov na severozápadě vesnice. Další dva objekty byly nalezeny za nově vystavenou částí vesnice, jedná se pravděpodobně o dílny řemeslníků, možná obráběčů bronzu, kamenů nebo slonoviny. Většina zde nalezených předmětů je vystavena v archeologickém muzeu ve městě Heraklion.

Místo ale neproslavily pouze nálezy z doby mínojské, ale také z doby římské, či byzantské. Mezi tyto svědky minulosti patří například nádoby rybářů, či pozůstatky jejich obydlí. Tento region nám zcela jistědosud nevydal všechna svědectví a tak bude ještě dlouhá léta přispívat k odhalení tajemství dávné minulosti.

Krétská vesnice Mochlos a stejnojmenný ostrůvek

Místo

Ostrůvek Mochlos 35° 11' 11.1552" N, 25° 54' 25.6284" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku