Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Ostrov Gavdos

Část ostrova Gavdos

Kréta nabízí nejrůznější superlativa, ale jeden malý ostrov ji předstihnout přeci jen dokáže: Gavdos, nejjižnější bod Evropy. Na tenhle malý ostrůvek se dostanete lodí z Paleochóry, resp. malými loďkami z Chora Sfakionu, Agia Roumeli nebo Sougie. Pokud náhle přijde silný vítr, můžete uvíznout na ostrově i několik dní. Podobně je na tom asi 50 obyvatel ostrova, kteří jsou obzvláště v zimě často odříznuti od okolního světa i po několik týdnů. Toto "nejisté" spojení tak nedělá z Gavdosu moc oblíbenou turistickou destinaci.

Ostrov je závislý na zahraničních návštěvnících pouze ve velmi omezené míře, neboť pro ty, kteří přijedou tak jako tak, stačí jeho stávající kapacita. Pracuje se tu ovšem na zlepšení nabídky, na horní části mola již například najdete několik montovaných domků, které místní turistům pronajímají. Zda je v těchto domech něco volného, se můžete poptat v kafébaru Níkos ve staré rybářské čtvrti Gavdos v Paleochoře (vlevo u přístavu). Domečky nabízejí něco, co se nenajde skoro nikde jinde na Krétě - ticho. Ubytování je sice jednoduché, ale za to z postele můžete přímo vidět na moře.

Na ostrově můžete poznat ještě ryzí Řecko. Není zde tekoucí voda, ale už má elektřinu a jen několik málo ostrovanů vlastní motorové vozidlo. Jedním z nich si můžete vyjet z přístaviště do hlavního města Kastrí. Ostatními dopravními prostředky jsou traktory s přívěsy, které fungují jako taxíky.
Doporučuje se projít si vnitřek ostrova pěšky, je to zajímavé a romantické - můžete vidět skromný místní kraj a s tím spojenou chudobu jeho obyvatel.

Většina turistů směřuje na jednu ze tří pláží - Sarakinikó Beach, kde je několik taveren. Spousta borovic tu poskytuje svůj stín a divoké táboření není povoleno. Pláž je ovšem také nejšpinavější na celém ostrůvku, popelnice jsou vyprazdňovány zřídka, takže odpad se často válí na hromadách v okolí.

Na pláž Sarakinikó se dá dojít pouze pěšky, pohodlnější je to plachetnicí přímo z přístaviště k pláži Jorgos Beach. Oblíbená pláž Jorgos toleruje divoké táboření na pláži, kromě taverny nabízí také jednoduché ubytování.
Méně snadno dosažitelná, a proto stále klidná, je malá pláž na jižním konci ostrova. Dopraví vás tam místní rybáři, ale samozřejmě ne zadarmo.

Kréta na Facebooku