Jste zde

Domů » Severní Kréta

Neapoli

Neapoli - okolí

Městečko Neapoli leží trošku stranou od silnice "New Road" mezi letovisky Malia a Agios Nikolaos, na severovýchodě ostrova Kréta. 2 – 3 km za jedním z mála silničních tunelů na Krétě (tenhle je dokonce dlouhý 275 m) se dostanete k odbočce na Neapoli, která představuje malý dopravní uzel. Tady je místo, kde se na chvíli potkává New Road se starou silnicí (Old Road), takže můžete místo pohodlné cesty přímo do Agios Nikolaosu využít starou klikatou cestu.

Nebo můžete dokonce jet stejně zatáčkovitou severní oklikou přes vesničku Fourni, kterou lze severně od dojet až k moři u letoviska Elounda. Kromě toho odbočuje v Neapoli druhá trasa na náhorní planinu Lassithi od severní hlavní silnice.
Malé biskupské městečko je nádherně položené uprostřed obrovských, stříbřitě-zelených olivových hájů. Neleží ale přímo u moře a tak sem turisté zavítají pravidelně pouze při jeho průjezdu.

Za vidění tady určitě stojí kostel Megáli Panagía (Matky Boží) z 19. století. V zahradě kostela je pohřben jeden z nejslavnějších bojovníků odporu proti turecké nadvládě - Zervonikólas. Vykopávky starověkého Drerosu naleznete asi 3 km severovýchodně od města, po staré silnici směrem na Kourounes a Nofalias, a ještě kousek po křížení se silnicí New Road. Dreros bylo jedním z nejvýznamnějších měst dórské Kréty.
Výkopy odhalily tržiště, svatyni a další budovy. Některé malé sošky, které tu byly nalezeny, jsou nyní vystaveny v archeologickém muzeu ve městě Heraklion.

1 km směrem na jih stojí klášter Moni Kremaston z 15. století, který je zasvěcen archandělům. Jeho klášterní kostel obsahuje krásný ikonostas a obrazy, a vedle s ním sousedí klášterní statek.
Zajímavý je také třeba výlet do horské vesnice Vrisses 7 km jižním směrem, která nabízí skvělý výhled na záliv Mirabello a planinu.

Každý rok se v obci slaví svátek Panagia (Nanebevzetí Panny Marie), který trvá obvykle od 14. do 16. srpna.
Místo se nachází u hlavní silnice z Heraklionu do Agios Nikolaosu a zhruba každou půlhodinu jezdí v obou směrech autobusy. Zastávka je umístěna na centrálním náměstí, hned vedle kostela. Čekání si můžete zpříjemnit procházkou v přilehlém městském parku.

Neapoli - kostel

Místo

Neapoli 35° 15' 21.3048" N, 25° 36' 26.7588" E
Location

Kréta na Facebooku