Jste zde

Domů » Severní Kréta

Malia

Bývalá rybářská vesnice Malia leží 35 km od letiště v Heraklionu. Počet obyvatel včetně přilehlých obcí Stalis, Mochos a Krassi se odhaduje na 6 tisíc. Je to nejstarší turistická oblast na ostrově Kréta. Obce Stalis a Malia mají již třicetiletou zkušenost s turistickým ruchem. Množství turistů zde dokonce v létě převyšuje počet místních obyvatel. Písčitá, 4 km dlouhá, pláž nabízí návštěvníkům rozmanitou možnost zábavy jak ve vodě, tak také na souši. Bary, kavárny a diskotéky jsou snad na každém rohu, tato střediska jsou ideálním cílem pro turisty, kteří kladou důraz na noční život. Směrem do vnitrozemí turistický ruch rychle ustává.

Na úpatí pohoří Selena se rozkládá na západním svahu velice krásná horská vesnice Krassi, kde stojí na náměstí starý košatý platan. V jeho stínu si můžete spolu s místními obyvateli posedět, kochat se okolní nádhernou krajinou a nechat se rozmazlovat místními specialitami. Také tradiční řecká vesnice Mochos leží na úpatí pohoří Selena a je dobře dostupná autem. Pyšní se vzácným kostelem Evangelistria s původními malbami ikon a romantickým útulným náměstím, kde jsou často pořádány tradiční řecké večery. Je také místem, které novomanželé často vyhledávají pro svatební obřad a svatební hostinu.

Na úpatí pohoří Selena se nachází třetí největší vykopávky z mínojského období na Krétě - Mínojského paláce. Původní palác byl postaven v letech 1900 př.n.l., ve stejné době jako paláce Phaistos a Knossos. Vykopávky se nacházejí 3 km východně od obce. Mezi nejvýznamnější nálezy patří šperky z včelích produktů, jejichž nádheru je možno obdivovat v hlavním městě Heraklion v Archeologickém muzeu. K oblíbeným celodenním výletům patří také návštěva jeskyně Diktaion Andron, kde se měl podle pověsti narodit Zeus. Dobrá je také dostupnost měst Agios Nikolaos (30 km) s jeho krásnou promenádou a Heraklion (35 km), jehož již zmíněné Archeologické muzeum patří mezi nejobsáhlejší v Evropě a kde se nachází většina exponátů z mínojského období.

Malia - pláž
Autor: palestrina55
Malia - pozůstatky Minojského paláce
Autor: DaffyDuke

Kréta na Facebooku