Jste zde

Domů » Severní Kréta

Maleme

Maleme - německý hřbitov
Autor: damiandude

Středisko Maleme leží 15 km západním směrem od krétského města Chania a 5 km východně od Kolimbari. Je to klidná obec, zatím s jen jedním velkým hotelem, několika menšími hotýlky a apartmány. Nenachází se zde žádné náměstí, všechny objekty stojí podél pobřežní silnice. Pláž je z hrubého písku, dobrá kvalita vody byla oceněna modrou vlajkou.

V blízkém Tavronitisu a Maleme došlo v roce 1941 k těžkým bojům, kterých se zúčastnili také němečtí parašutisté. Udržovaný hřbitov německých vojáků, převážně velice mladých mužů, leží na pahorku nad městem, v nadmořské výšce 11O metrů, na opravdu krásném místě s výhledem na Středozemní moře. Zajímavý je také pohled do návštěvní knihy a komentáře návštěvníků hřbitova. V blízkosti stojí malá, útulná kavárna. I když většina z nás si nechce právě během dovolené připomínat hrůzy války návštěvou hřbitova, musí si každý, kdo toto místo navštíví uvědomit, jak je dobře, že dnes žijeme v jednotné Evropě.

Celé okolí tohoto střediska je velmi malebné. Kam až oko dohlédne se rozkládají plantáže olivovníků a vinné révy. Kopce jsou porostlé cypřiši, platany, fíkovníky a tu a tam je k vidění také krétská jedle. Téměř na každé vyvýšenině je možné spatřit nádherné vily. Západní Kréta nabízí nejširší výběr ubytování v luxusních prázdninových domech.

Maleme
Autor: igullord
Zařazení: 

Kréta na Facebooku