Jste zde

Domů » Severní Kréta

Kolimbari

Krétské městečko Kolimbari u moře

Bývalá rybářská vesnice Kolimbari se nachází 22 km od Chanie, západním směrem. Rozkládá se na úpatí jen málo osídleného poloostrova Rodopou, který je vyhlášen přírodní rezervací. Žije zde asi 1300 obyvatel. Okolí je zalesněné především cypřiši, platany a olivovníky. Olej, který se zde presuje, získal hned několik ocenění za kvalitu, dá se koupit ve všech specializovaných prodejnách po celé Evropě. Sníh pokrývající až do konce května Lefka Ori (Bílé hory), zatímco teploty na pobřeží dosahují 26 stupňů, vytváří jedinečnou kulisu.
Většina majitelů taveren v městečku chodí ještě sama na ryby. Ve vesnici je malá promenáda, malý rybářský přístav a velký přístav Marina, který ale místní obyvatelé zatím moc nevyužívají. Na malé promenádě se nacházejí dva bary, několik velice dobrých taveren a menší, ale útulné kavárny. Na okraji obce stojí velký supermarket, pekárna, dvě řeznictví a trafika. Nad Kolimbari je kavárna Thea s nádherným výhledem na okolí. Při večerní procházce přístavem se jako řetězec zračí světla okolních přístavních obcí v mořské hladině. Toto letovisko je nejklidnějším na západní Krétě. Pláž převážně z hrubého písku je téměř 6 km dlouhá. Díky své velice dobré kvalitě vody byla pláž oceněna modrou vlajkou kvality.
Geograficky je toto středisko položeno přímo ideálně pro ty, kteří chtějí objevovat západní Krétu, okolí s jeho horskými vesničkami je velmi rozmanité. Horské vesnice zde skutečně žijí, v posledních letech se tady začínají budovat krásné domy a mladí lidé z Chanie se vracejí zpátky do svých rodišť. Nebýt krásné pláže s tak čistou mořskou vodou, asi by se toto středisko vyvíjelo úplně jinak. Malá rybářská vesnička si žila po dlouhá léta klidným, ničím nerušeným životem. První hotel zde byl postaven až v roce 2009. Kolimbari je lákadlem také pro individuální turisty, kteří chtějí objevovat jedinečnost okolí. Malebná pláž a ráj milovníků koupání se nachází v chráněné oblasti Balos & Falassarna, vzdálené jen 15 km. Vesnice je oblíbeným místem městských obyvatel, kteří přijíždějí na víkendy, aby si zde dopřáli typickou, dobrou řeckou rybu. V obci je jen jediný fast food Tonia, který je vyhlášen díky svému výtečnému gyrosu a souvlaki, jinak jen samé taverny nabízející typickou místní kuchyni, která je pro severoevropany zatím ještě dost nezvyklá.

Krétské Kolimbari s malým přístavem
Krétské Kolimbari - klášter

Kréta na Facebooku