Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Klášter Faneromenis - výlet autem

Klášter Faneromenis

Klášter leží západně od městečka Sitia směrem na Agios Nikolaos. Přibližně po 6 km následuje vpravo odbočka na sever, po dalších 3 km se objevuje další příjezdová cesta, která se ale zhruba v polovině 10 km dlouhé trasy opět setkává s první cestou. Asfaltová silnice se po dvou kilometrech mění ve štěrkovou, která je ale v letních měsících sjízdná každým osobním vozem (to platí pro obě cesty). Zbytky antických staveb lemují tuto cestu, která po 7 km stoupání vede do soutěsky u pobřeží.

Fareomeninská soutěska zde končí mezi vápencovými skalami na nádherné štěrkové pláži. Neláká nás ovšem pouze ke koupání, ale najdeme zde i stopy minulosti. Odtud stoupá cesta podél moře na druhou stranu soutěsky, ke klášteru jsou to ještě 2 km. Klášter Faneromenis pochází z 15. století a byl vystavěn přímo u stejnojmenné propasti. 15.srpna se zde slaví Tis Panagias (nanebevzetí panny Marie).

V malé jeskyni přímo pod kaplí byla nalezena soška svaté panny Marie. Tato velice malá, ale hezká klášterní kaple leží uprostřed kláštera, který v roce 1829 vypálili Turci. Je vyzdobena freskami, které pocházejí z roku 1455. Po levé straně vnitřního dvora jsou dochovány cely mnichů, které byly díky nájezdům Turků renovovány v letech 1624 - 1679. Z kláštera vede strmé schodiště na plošinu, kde se nachází hřbitov. Dva staré hroby připomínají poslední pohřeb z 18.století.

Kréta na Facebooku