Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Kato Zakros

Kato Zakros je malé středisko, vzdálené asi 40 km jihovýchodním směrem od letoviska Sitia na ostrově Kréta. Je tvořeno jen několika domy, z nichž nejméně polovina jsou taverny, stojící jedna vedle druhé přímo na pláži. Jídlo, které se v nich nabízí, je velmi chutné a ceny jsou při tom poměrně příznivé. Většina domů nabízí také jednoduché ubytování. Místní pláž je čistá a upravená. Většina návštěvníků jsou turisté podnikající jednodenní výlety autobusy po Krétě. V hlavní sezóně sem také funguje dobré autobusové spojení ze Sitie.

Palác v Kato Zakros je objevený čtvrtý mínojský palác na Krétě, po palácích Knóssos, Faistos a Malia. Je zároveň také nejvýchodněji položeným, rozkládajícím se přímo u moře. Když byly ještě intenzivní vykopávky v roce 1961 pod vedením řeckého archeologa Nikolaose Platana v prvopočátku, domnívali se vědci, že se jedná o nález mínojského města, které bylo centrem obchodu, podobně jako Roussolakkos u obce Palekastro.

Jak ale vykopávky pokračovaly, byly odkryty rozsáhlé a neporušené základy paláce. Bylo objeveno množství cenných nálezů, umělecké předměty a předměty denní potřeby. Většina z nich je dnes uložena a vystavena v archeologickém muzeu ve městě Heraklion a v muzeu v Sitii. Palác byl vybudován kolem roku 1900 př.n.l. a rozšířen kolem roku 1600 př.n.l. Stejně jako ostatní mínojské paláce byl kolem roku 1450 př.n.l. zničen. Díky své strategické poloze zaujímal ve své době důležitou vojenskou i ekonomickou pozici ke Střednímu Východu, Egyptu a Kypru.

Pro laika není místo vykopávek příliš zajímavé, neboť, kdo se nevyzná, ten zde vidí pouze hromady kamení a zbytky obvodových zdí. Návštěvu je lepší absolvovat s průvodcem, nebo se předem o paláci dobře informovat.
Palác měl dlážděné centrální nádvoří se třemi vchody ze západu a oltářem umístěným před hlavním vchodem, v levém křídle se nacházely obytné prostory, zatímco jižní křídlo sloužilo pro rukodělné práce. Západní křídlo bylo zasvěceno, stejně jako u ostatních mínojských paláců, náboženským účelům. V kašnách, pramenech a na místech, kde vyvěrala voda a která sloužila jako zásobárna vody žili tenkrát, stejně jako i dnes, želvy.

Z Kato Zakros se směrem na vesnici Zakros táhne propast, jejíž jeskyně byly v mínojském období využívány jako pohřebiště. Velké množství lidských ostatků ve skalách dalo tomuto údolí jméno "Údolí mrtvých". Propast je zajímavým turistickým cílem, stejně jako severněji ležící jeskyně Pelektita.

Kato Zakros - vykopávky

Místo

Palác Kato Zakros 35° 5' 53.3904" N, 26° 15' 40.7304" E
Location

Kréta na Facebooku