Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Kamilari

Kalimari - okolní krajina

K příjemné a útulné obci Kamilari, která leží na západním konci planiny Messará, se dostanete odbočkou od obce Festos k vesnici Matala. Obec leží asi v polovině této trasy. Protože je dobře dostupná auty, stává se čím dál více oblíbenější a navštěvovanější mezi turisty.

Vesnice se nachází 2,5 km západně od archeologického místa Phaistos a 2,5 km od moře.
Název obce je byzantského původu a je odvozen od slova "kamilaris", což znamená: ten, kdo jede na velbloudovi. Místo je vybudováno na třech vrcholcích, Evgora, Goulas a Alevrota, a má kolem 400 obyvatel. Je také známé pro své mírné klima a sluneční svit po devět měsíců každý rok. Kamilari je klidná, tradiční vesnice s panoramatickým výhledem na nekonečné olivové háje v údolí Messara na jedné straně a na Libyjské moře na straně druhé. Byla osídlena již v mínojském období. Stará vesnice byla postavena na vrcholku Evgora, odkud měli obyvatelé přehled, pokud se blížili nepřátelé.
V sousedící obci Metohi také v minulosti žil jeden ze sedmi mudrců starého světa, Epimenidis, skvělý a moudrý věštec. Můžete tu i poznat jednu z posledních žijících rodin, která se zabývá stavbou a restaurováním starých vinných sudů. Pohled do vnitřku dílny, která je v centru obce, je v každém případě opravdu zajímavá.

Nákupy jsou možné v několika místních obchodech, je tu dokonce i řezník. O váš žaludek se postará hned několik taveren, místní pizzerie je přímo vyhlášená.
Také množství a kvalita ubytování splní každému návštěvníkovi jeho očekávání. Kdo oceňuje klid a venkovský život, bude se tu určitě cítit dobře, i když tu a tam tu může být i rušněji.
Všechny autobusy do, i z Mataly staví na hlavní silnici asi 2 km od obce. Další autobusové spojení s centrem Kréty je teprve v plánu.

Kréta na Facebooku