Jste zde

Domů » Severní Kréta

Kalives

Část městečka Kalives

Kalives je útulné přímořské středisko na Krétě, s nádherným, zelenajícím se okolím a malou písečnou pláží. Leží v zátoce Souda, 20 km východně od Chanie a 140 km od Heraklionu. Typické pro toto město jsou bíle natřené domy. Celé letovisko tvoří prakticky jedna přímořská silnice, podél níž se nachází taverny, kavárny, bar, diskotéka, butiky, obchůdky a několik postraních uliček. Romantická pláž, odkud jsou vidět dva malé ostrůvky, je oblíbena i u místních obyvatel, kteří ji hojně využívají.

Mezi nejoblíbenější výletní cíle patří horská vesnice Therisso na západě, rozkládající se v malebné horské krajině, bujně porostlé vegetací. Přímo u pramenů stojí výborná restaurace, v létě je možné posezení pod mohutným platanem, kde si můžete v příjemném stínu vychutnávat výborné místní speciality. Sladkovodní jezero Kournas, vodopády Argiroupolis, náhorní plošina Askifou obklopena Bílými horami, náhorní plošina Omalos, vstup do známé propasti Samaria, což je nejdelší evropská propast, horské vesnice Stilos, Vrisses a Maheri s nádherným výhledem na okolní pohoří a moře, kde se nachází také několik taveren, které jsou velmi oblíbené mezi místními obyvateli. Pro náročnější turisty se nabízí možnost sestoupit do divoké propasti Agia-Irini nebo Imbros.
Milovníci kultury a historie zcela jistě neodolají a navštíví staré město v Chanii s jejími muzei, ale také kláštery Katholiko, Agia Triada, Gouverneto, vykopávky Aptera.

Jezero Kournas

Kréta na Facebooku