Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Kalí Liménes

Po silnici ke krétskému Kalí Liménes

Malá obec Kalí Liménes leží na jižním pobřeží střední Kréty. Do této malé dědiny se nejlépe dostanete od městečka Mires, 3 km za ním odbočíte doprava směrem na obec Matala. Po dalších 2 km následuje malá vesnice Pómbia a po dalších 8 km Pigaedákia. Zbytek cesty vede po úzké asfaltové silnici plné ostrých zatáček, pohořím Asteroússia. Silnice se vine neustále nahoru a dolů. U malé obce Kalí Liménes silnice končí u Libyjského moře. Mimochodem název vesnice znamená v překladu "dobrý přístav". Podle legendy zde apoštol Pavel přistál na cestě do Říma, k čemuž ho přinutilo bouřlivé moře a prudký vítr.
O ochranu této malé zátoky se svou polohou starají dva pusté ostrůvky, které leží před zátokou. Bohužel se v průběhu mnoha let stal z "dobrého přístavu" olejový přístav. Panorama menšího z ostrovů znetvořily obří olejové nádrže, a to natrvalo. Aby toho nebylo málo, před časem jen náhodou nedošlo ke katastrofě. Ve zdejším úzkém průjezdu najel tanker na skalisko a čekalo se zamoření pobřeží ropou od Lentas až po mys Lithino. Naštěstí vítr vanul od pevniny na otevřené moře a odvanul i ropnou skvrnu, která ale určitě napáchala dost škody i zde na otevřeném moři.

Samotnou obec tvoří jen malý rybí přístav a několik domů, jsou zde i taverny, které většinou nabízejí čerstvé ryby. Možnost koupání je v samotném přístavu anebo východním směrem leží velmi pěkná pláž, kde si můžete pronajmout lehátka a slunečníky. Je tu relativně málo lidí, čistá voda a bezproblémový volný vstup do moře, který není omezen žádnými skalisky. Divoké kempování na pobřeží je sice zakázané (jsou tu i vývěsní tabule), ale přesto je tu hojně provozováno.

Krétské Kalí Liménes s pláží a mořem

Kréta na Facebooku