Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Kalamáfka - výlety

Kalamáfka - nedaleké umělé jezero

Kdo si chce udělat výlet z Kalamáfky do stranou položených vesnic Messeléri a Makriliá, neměl by odbočit na první vyznačené odbočce, ale měl by pokračovat ještě několik kilometrů a použít novou asfaltovou silnici, která těsně před obcí Prína odbočuje vlevo. Několik stovek metrů za vesnicí Prína leží pod silnicí taverna Pitopolous, ve které můžete příjemně posedět ve stínu olivovníků a dobře se tu najíst.
Za Prínou je to opět strmě do kopce a naskytne se vám pohled, který není na Krétě obvyklý. Odsud můžete současně vidět na severu záliv Mirabello a na jihu u letoviska Ierápetra Libyjské moře.

Pojedete-li od Kalamáfky z kopce směrem na Ierápetru, objevíte po levé straně silnice překvapivě velké jezero zbarvené do světlezelena. Překvapením je to proto, že údajně jediné vnitrozemské jezero na Krétě je jezero Kournás u Georgioúpolisu. Toto je totiž jezero uměle vytvořené. Jedná se o přehradu (kterých je na Krétě několik), která slouží k tomu, aby zachytila vodu, která v zimě hojně stéká z hor. Tato voda je následně v létě použita k zavlažování skleníků. Kolem celého jezera, které je oplocené, vede štěrková cesta a je poznat, že se mimo jiné jedná o přírodní rezervaci.
Tato asi 27 km dlouhá trasa mezi městečky Istró a Ierápetra je obzvláště ideální pro milovníky přírody a pro lidi, kteří rádi navštěvují kostely. Těch je tu totiž bezpočet. Do mnoha vedlejších uliček a silniček ukazují malé směrové tabule, dá se tady putovat od kostelu ke kostelu. Poslední část cesty již není zajímavá, protože silnici lemují vpravo i vlevo jen skleníky.
Kdo bude chtít tuto trasu absolvovat obráceně, ať jede z městečka Ierápetra po silnici do Gra Ligiá a Mýrtosu. Při výjezdu z Ierápetra se odbočí rovnou za kostelem vpravo. Je tu také ukazatel směru na Kalamáfku.

Kréta na Facebooku