Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Jeskyně Dikteon Andron

Krétská jeskyně Dikteon Andron

Na jižním okraji náhorní plošiny Lassithi, uprostřed pohoří Díkte, leží vesnice Psychro, cílové místo snad všech turistických autobusů, směřujících k této krétské plošině. Důvodem k návštěvě tohoto místa je údajně rodná jeskyně nejvyššího boha Día, Dikteon Andron. Je třeba mít na paměti, že večery toho tady skutečně moc nenabízejí. Kromě jeskyně zde není nic dalšího k vidění.

Abyste se dostali k jeskyni, musíte jet stejně jako linkové autobusy přes obec, až nahou k vybudovanému parkovišti. Odtud vede vzhůru lesem stezka. Stoupání je opravdu dosti náročné a tak můžete využít služeb podnikavých majitelů. Zaplatíte si pronájem jednoho z jejich oslů, na jehož hřbetě zvládnete výstup mnohem pohodlněji. Zdatnější pěší vystoupí nahoru asi za 20 minut. Zpáteční cesta je zpevněná a vydlážděná, a nabízí tak příjemnou procházku.

Než začnete s výstupem, je třeba připomenout, že budete potřebovat dobré boty a teplý svetr. Do jeskyně, která se navenek tváří jako tmavá hrozící trhlina, je lepší si domluvit průvodce. I když je dnes jeskyně dobře osvětlená a dobře přístupná, v minulosti tomu tak nebylo. Každý návštěvník dostal ke vstupence i svíčku.

Bůh Zeus se musel narodit v tajnosti, protože jinak by byl stejně jako jeho sourozenci Demeter, Hades, Hera, Hestia a Poseidon snězen po narození otcem Kronosem, aby ho nemohl svrhnout z trůnu. Jeho matka Rhea musela využít možnosti podstrčit jako jídlo Kronosovi kámen zabalený do plenek, aby mohla novorozence Dia do jeskyně Dikteon Andron poslat.

To, že jeskyně byla mínojskou svatyní, nebylo jisté až do 19. století. Až na počátku 20. století mohly konečně začít oficiální vykopávky. Pak byly postupně nacházeny, dokonce i na stalaktitech visících od stropu, rozmanité mínojské a mykénské obětní dary. V horní jeskyni, přímo za vchodem, se zachoval oltář a řada mínojských děkovných darů. Odtud můžete jít úzkou stezkou vnitřkem hory asi 50 metrů dolů, k velké krápníkové jeskyni. Také tady bylo nalezeno mnoho posvátných darů, které jsou dnes vystaveny v Heraklionu.

Krétská náhorní plošina Lassithi

Místo

Dikteon Andron 35° 9' 46.3788" N, 25° 26' 42.468" E
Location

Kréta na Facebooku