Jste zde

Domů » Severní Kréta

Heraklion

Heraklion
Autor: damiandude

Heraklion je hlavním městem Kréty. Žije zde asi 200 000 obyvatel a je centrem kultury, zábavy i obchodu na ostrově. Hlavním městem byl uznán v roce 1972. Tato přímořská oblast je největším turistickým regionem na ostrově s největším počtem hotelů. Přesto je okolí města využíváno především k zemědělským účelům, pěstují se zde hlavně olivy a vinná réva. Heraklion je opravdovým pokladem pro ty, kteří chtějí nakoupit látky, nebo oblečení. Kromě velkých filiálek se zde nachází mnoho malých soukromých butiků, které nabízejí vlastní produkci.

Jeho dlouhá historie, doba mínojská, saracénská, byzantská, benátská i nadvláda Turků mu vtiskly jedinečný ráz. Nachází se zde velké množství archeologických vykopávek. Turistické zajímavosti jsou ale k vidění také v Gro, za branami dobře zachovalého městského opevnění. Platia Elefterias tvoří střed města, na který navazuje hlavní nákupní třída Dikeossinis a pěší zóna s kavárnami, restauracemi a množstvím obchůdků lákajících turisty. Po pěší zóně se dostaneme k nejhezčímu náměstí Platia Venizelo, kde se mísí turisté s místními obyvateli. V postranních uličkách je ovšem možné v klidu si odpočinout a vychutnávat jedinečnou atmosféru tohoto místa. Pokud máte možnost použít hromadnou dopravu, tak toho zcela určitě využijte, neboť již samotné zaparkování zde bývá mnohdy časově velmi náročné.

Heraklion vždy byl a bude městem milujícím umění. V létě je zde pořádán letní festival hudby, tance a divadla. Po celý rok se zde setkáváme s rozmanitými kulturními akcemi. Mezi kulturní zajímavosti patří bezesporu také Archeologické muzeum, jedno z nejdůležitějších muzeí v Evropě. Mezi exponáty se nachází většina nejvýznamnějších nálezů z doby mínojské. Milovníci historie si zcela jistě nenechají ujít ani návštěvu Historického muzea, jsou zde vystavovány především obrazy a předměty související s národní kulturou Kréty. Muzeum církevního umění se nachází v kostele Svaté Kateřiny, sbírky obsahují unikátní ikony a skvosty krétského malířství. Mezi další zajímavosti patří například kašna Morosini na Platia Venizelo, přístavní opevnění Koules z 16. století a 5,5 km dlouhé a velmi dobře zachovalé městské hradby.

Nejvýznamnější osobností, která se zapsala do historie a jejíž život je úzce spjat s tímto městem je Theotokopoulos známý jako El Greco, celosvětově uznávaný malíř, který přinesl do jižní Evropy vliv byzantského umění. Dalším ze slavných rodáků je Nikos Kazantzakis, spisovatel, kterého proslavil především jeho román Řek Zorba, který byl později i zfilmován. Jeho náhrobek se nachází na jižní straně veneziánského opevnění. Jeho jméno nese také letiště a v Myrtii, rodišti jeho otce, se nachází umělcovo muzeum.

Heraklion - jedna z částí
Autor: damiandude
Heraklion - katedrála
Autor: damiandude

Kréta na Facebooku