Jste zde

Domů » Severní Kréta

Gavalochori

Gavalochori - ortodoxní kostel

Malá vesnice Gavalochori leží na severozápadě Kréty (Apokorónas), stejně jako sousední městečko Vamos, asi 3,5 km jihovýchodně písečné pláže Almirida.
Gavalochori má dlouhou historii, jeho název pochází z byzantského období a byl založen ve 12. století rodinou Galvadon. Mnoho místních budov stále připomíná byzantské, benátské a turecké období. Bylo zde také objeveno mnoho archeologických nálezů z neolitu a ze starověkého mínojského období. Sekera z mínojské doby, která se našla poblíž kostela Agios Pavlos, je jen malým příkladem a asi 1,5 km nad obcí byly také objeveny tři římské hroby. Gavalochori má i mnoho zajímavých kostelů a na malém kopci je postavená kaple Agios Georgios.

Obec je důkazem aktivit místních kulturních sdružení, staré domy jsou neustále renovováno. Obzvláště pozoruhodné je zdejší vlastivědné muzeum folklóru (z náměstíčka i odjinud je směr dobře značen). Vystavují zde nářadí a jiné předměty každodenního života na venkově, ale i místní ruční práce, řezbářské práce, fotografie a historické snímky a samozřejmě několik nezbytných zbraní.
V obchodě Women Agrotouristic Cooperative koupíte nejen výrobky místních ručních prací, ale dostanete také informace o pronájmu bytů a domů (některé jsou právě ve starých zrenovovaných domech). Na dobré jídlo zajděte do místní taverny Aposperitis.
Několikrát denně sem jezdí autobusové spojení z města Chania, resp. Vamos.

Část vesnice Gavalochori

Kréta na Facebooku