Jste zde

Domů » Severní Kréta

Fódele

Fódele - nedaleká bazilika Panagía
Autor: lesfotos

Přibližně 30 km západně od Heraklionu přijedete po "nové silnici" (new road) k odbočce na obec Fódele. Odtud pojedete úzkou a klikatou asfaltovou silnicí ještě 3 km až do vesnice. Ta neleží hned u moře a pláže (panuje tady ovšem čilý stavební ruch, všude je již plno hotelových zařízení), ale trochu ve vnitrozemí.

Fódele by byla za normálních okolností zcela ospalou vesnicí, nerušenou turisty, kdyby nebyla známá jako rodiště jednoho z mnoha slavných obyvatel ostrova Kréta. Narodil se tu malíř El Gréco, skutečným jménem Doménikos Theotokópoulos (alespoň se tvrdí, že Fódele je jeho rodištěm). Každý den sem mnoho autobusů přiváží turisty, jimž mohou místní prodat různé domácí výrobky, proslavené jsou zejména krajky a tkaniny.

Jinak zde není moc zajímavého k vidění. Na náměstí stojí pamětní deska darovaná španělskou univerzitou nebo můžete navštívit malou baziliku Panagía, která leží severně od obce, nedaleko údajného rodného domu El Gréca. Fresky uvnitř baziliky jsou ze 14. století. Možná, že kostel bude zavřený, pak je nutno zajít nejdříve do vesnice pro popa (vesnického kněze), který má klíč. A ten vás možná také doprovodí na procházce pomerančovými háji, které obklopují celou vesnici. Obec opravdu nežije jen turistikou, i když je to vítaný příjem navíc.

Prodej koberců na ulici ve Fódele

Kréta na Facebooku