Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Chora Sfakion

Chora Sfakion
Autor: zenra

Chora Sfakion, nebo zkráceně jen Sfakia, leží na jižním pobřeží západní Kréty a patří k prefektuře Chania. Přijíždíte-li do města z Chanie, musíte se držet směrem na Vrisses. Po té, co minete náhorní plošinu Asfikou, se jedna z nejmalebnějších silnic na jižní Krétě začne svažovat k pobřeží.
Město leží přímo na pobřeží, obklopené vysokými horami, jejichž stíny se odrážejí od mořské hladiny a vydávají nádherné odlesky. Místní pláž je z hrubého písku. Město má malý přístav, kam připlouvají především lodě z Agia Roumeli, převážející turisty a návštěvníky z propasti Samaria. Přístav slouží více méně jako tranzitní pro turisty, kteří se chtějí dostat do dalších středisek na jihu Kréty, lodě většinou směřují do středisek Loutro, Agia Roumeli a také na ostrov Gavdos. V přístavu je několik kaváren a taveren.

Za dob veneziánských bývala obec Chora Sfakion bohatou metropolí s čilým obchodním ruchem. Stopy z této doby jsou zřejmé na východní straně města, nad kostelem Agia Apostoli. Dnes zde žije kolem 35O stálých obyvatel.
Ve městě se narodil významný krétský bojovník a vůdce odporu proti Turkům Daskalojanis, což v překladu znamená Janis učitel, kterého Turci pod záminkou mírových dohod vylákali do Heraklionu, kde ho zavraždili. Po tomto zážitku se jeho bratr pomátl a zemřel. Jeho pomník se nachází v Anopolis.

Chora Sfakion - přístav na pobřeží

Kréta na Facebooku