Jste zde

Domů » Severní Kréta

Chersonissos - možnosti výletů

Okolí města Chersonissos - skanzen Lychnostatis

Mezi nejkrásnější horské vesnice v okolí města Chersonissos patří Koutouloufari, Chatzana, Agriana, Ano Chersonissos a Piskopiano. Ve vesnici Potamies se nachází klášter Gouveniotissa a v krásné vesnici Avdou klášter Kera Kardiotissa. V těchto vesnicích zanechali bohatí a vlivní Benátčané své jmění.
Muzeum Lychnostatis je skanzen, který chce turistům přiblížit tradiční život na Krétě a leží na východním okraji města. Uvidíte zde i tradiční ruční výrobu. K vidění je například funkční olejový a větrný mlýn, palírna, tkalcovna a barvírna, kde se látky barvily přírodními barvivy. V okolí původních obydlí se nachází několik včelích úlů a můžete zde vidět také zpracování medu. V zahradě objevíte všechny domorodé rostliny, které na Krétě rostou. Výstavu doplňují díla krétských národních umělců.
Zajímavé je rolnické muzeum v Piskopiano Agrotiko Museio, nachází se ve staré olejové mlýnici. Na dvoře uvidíte měděný kotel s místním likérem, kromě toho jsou tu vystaveny zemědělské stroje. Uvnitř mlýnice můžeme obdivovat původní truhlárnu, tkalcovnu, kovárnu a starý olejový mlýn.

Pokud chcete podniknout celodenní výlet, tak se nabízí skvělá možnost navštívit vesnici Archanes, která leží na úpatí hory Jouchtas, která je vysoká 811 metrů a její svahy jsou porostlé vinou révou. Je to největší vinařská oblast na Krétě. 4 km od vesnice Archanes je archeologické naleziště z doby minojánské. Mimo jiné jsou zde zbytky obytných budov, vinných sklepů a dalších prostor.

Trávíte-li dovolenou na Krétě s dětmi, tak je zcela určitě potěšíte návštěvou vodního parku Acqua Plus Water Park, který se nachází 7 km jižně od města Chersonissos, směrem do vnitrozemí. Golfisté najdou svůj ráj na golfovém hřišti Crete Golf Club, které má rozlohu 9 ha a 18 jamek. Kromě klubu zde najdete také restauraci, obchod s golfovými potřebami a cvičnou dráhu pro začátečníky.

Skanzen Lychnostatis - kaplička

Kréta na Facebooku