Jste zde

Domů » Severní Kréta

Chersonissos

Část města Chersonissos

Chersonissos leží 26 km východním směrem od hlavního města Heraklion a spolu s okolními středisky Gouves, Stalis a Malia tvoří největší turistický region na Krétě. Střediska se částečně vzájemně prolínají.
Turistický ruch ve městě má dlouholetou tradici, již přes 40 let je vyhledávaným cílem turistů. Pláže zde jsou velice rozmanité, od malých písečných pláží v blízkosti města až po dlouhé a velké pláže západním směrem. Pláže v okolí Kato Gouves jsou místy světlé a jinde se zase jejich písek barví lehce do červena. Tu a tam najdeme ve vodě skalní plata, ale celkově jsou pláže ohodnoceny velice dobře. Písečná promenáda vede ze střediska Gouves podél hotelů až do města Chersonissos. Velké množství barů, kaváren, taveren a restaurací turisty láká ke kulinářským zážitkům. Kdo má rád noční život a bohaté sportovní vyžití na pláži, ten si zde přijde na své.

Letovisko má ale také bohatou minulost, starší více jak 3000 let. Středisko se jmenovalo již od 5. st. př.n.l. Chersonasos. Zbytky osídlení z klasické epochy můžeme obdivovat ještě dnes. Chersonissos byl autonomním městem, které mělo svou mincovnu a vlastní soudní systém. Byl také přístavem významného města Lyttos (1700 let př.n.l.) Město bylo zničeno v roce 220 př.n.l. městem Knossos. V oblasti byla uctívána bohyně Britomartis, což byla bohyně přístavů. Její svatyně se nachází na mysu Kastri na skále a sloužila jako orientační bod pro námořníky.

Milovníci historie navštíví zcela určitě muzeum Lychnostasis. K nejzajímavějším historickým památkám ve městě patří kaple Agia Paraskevi na mysu Kastri. Kostel se skládá ze tří samostatných lodí a několika vedlejších místností. Díky své velikosti a neobvyklému tvaru je nezaměnitelný. Další významnou památkou je pramen Sarakino, který najdete na pobřežní silnici vedoucí z města. Pramen má tvar pyramidy, jejíž boční stěny jsou vyloženy mozaikou. Mozaika znázorňuje rybáře, který chytá úhoře. Z malého přístavu ve městě můžete spatřit pod hladinou potopené římské přístavní molo.

Část skanzenu Lychnostatis

Kréta na Facebooku