Jste zde

Domů » Severní Kréta

Chania - pamětihodnosti 2.díl

Pobřeží Chanie s Námořním muzeem

Symbolem města Chania je faros (česky maják) s minaretem, který vznikl za egyptské nadvlády v letech 1821 - 1841 a byl vystaven podle benátských návrhů. Vysoká dvoupatrová budova se silnými zdmi byla sídlem představitelů města a církevní školou. Dnes se zde nachází muzeum středomořské architektury.
Arzenály jsou benátské loděnice, vybudované v 16. století. Z původních 17 přístavů se jich v Chanii zachovalo pouze sedm a nejznámější Velký arzenál (Neoria) je jedním z nich. V docích, které byly vzájemně propojeny, nechávali Benátčané opravovat své lodě.

Elefterios Venizelos - náměstí, které se původně jmenovalo Santrivani, leží až na samém konci ulice Odos Chalidon. V překladu znamená tento název "studna", podle malé mramorové kašny, kterou zdobily lví hlavy a několik benátských znaků a která se dnes nachází v Archeologickém muzeu v Chanii. Náměstí prošlo mnohými změnami, původně bylo ohraničeno na obou stranách branami, na západě branou Porta Kolombo a na východě branou Porta de Kap. Původní stavby na severní straně náměstí byly zničeny velkým požárem v roce 1932. V jihozápadním rohu náměstí stojí stará radnice a na protilehlé straně se nachází jedna z věží bývalých byzantských hradeb, ze které je dnes obytný dům.

Dominikánský klášter svatého Mikuláše byl založen roku 1320 jako basilika a můžeme zde pozorovat, jak se na této stavbě prolínají styly a vlivy jednotlivých kultur. Tento klášter byl Turky přebudován na mešitu a sloužil jako hlavní mešita města. Na jihovýchodní straně kláštera byl přistaven minaret se dvěma kulatými balkony, stavba stojí na ulici Odos Vourdoumpa. Kostel Svatý Rocco leží na severozápadní straně náměstí Platia Splantzia, v těsné blízkosti dominikánského kláštera. Tento dobře zachovalý kostel se skládá ze dvou částí. Starší severní část nebyla v pozdějších letech ničím ovlivněna, ale v jižní, mladší části, je znát vliv benátského manýrismu (umělecká forma pozdní renesance). Patron Rocco, měl ochraňovat věřící před morem.
Turecké lázně hamám se nacházejí na ulici Odos Halidon v přístavu Chanie. Na protilehlé straně můžete vidět katolický kostel svatého Franziska, je to stavba s několika kopulemi a arkádami. Lázně stojí na základech bývalého benátského kláštera svaté Kláry.

Největší krétský klášter Agia Triada
Zařazení: 

Kréta na Facebooku