Jste zde

Domů » Severní Kréta

Chania - pamětihodnosti 1.díl

Chania - katedrála Trimartyri
Autor: Shepard4711

V Chanii najdete spoustu zajímavých pamětihodností. Katedrála Trimartyri je basilika, která sestává ze tří částí a pochází z roku 1860. Židovská městská část, zvaná Evraiki, se nachází na severozápadě hned za přístavem. Vysoce postavení Židé měli své domy v ulici Odos Kondilaki, která byla hlavní ulicí této části města. V jedné postranní ulici můžeme objevit synagogu Kehal Hayyim.
Kvůli nadvládě Turků bylo město v roce 1645 rozděleno na tři církevní menšiny. Turci žili ve východní části, křesťané v západní a židé v severozápadní části města, dnešním Starém městě. Právě díky tomuto prolínání se kultur je pro nás dnes Chania tak zajímavá.

Halepa je čtvrť, která byla vybudována v 19. století vlivnými a bohatými obyvateli. Leží východně za hranicí města a stěhovali se sem především vyšší úředníci, protože v této čtvrti byl dostatek místa nejen pro dům, ale i zahradu.
Část Kato Koum Kapi leží východně za veneziánským opevněním, ještě za čtvrtí Halepa a nachází se zde veneziánská městská brána Porta Sabbionara. Na její čelní straně je znázorněn lev svatého Markuse a několik různých znaků. Je jedinou zachovalou městskou bránou z původních třech městských bran v Chanii. Dnes zde můžeme najít podél malé, ale útulné písčité pláže mnoho kaváren s nádherným výhledem jak na město, tak na moře.
Nea Chora, název, který znamená v překladu „nová vlast“, dostala severozápadní část města Chania. Zde se nachází nádherná, pečlivě udržovaná pláž a malý rybářský přístav. Na promenádě se můžete občerstvit v některé z mnoha taveren, či kaváren. Pokud chcete "novou vlast" navštívit, musíte se vydat z městské promenády západním směrem podél městských hradeb.

Santa Maria Miracoli je kostel ležící na Odos Agiou Markou, bývalý ženský klášter z veneziánského období. Klášter založil roku 1615 Marussa Mengano a podléhal dominikánskému řádu. Během druhé světové války, v roce 1941, byl kostel bohužel téměř úplně zničen. Zachovaly se klášterní zdi na východní straně a několik místností na straně jižní.
veneziánské hradby - na jejich stavbu dohlížel roku 1538 Michele Sammicheli, který se narodil ve Veroně. Dvě velké městské brány se nazývají Porta Sabbionara, Porta Retimiota a malá brána Porta San Salvatore, najdete je na východě města. Na stavbě pracovali rolníci z Kréty při nucených pracích. Hradby nechali vybudovat Veneziáni, aby je chránily před osmánskou říší, což ale nakonec k jejich ochraně stejně nestačilo.

Zbytky veneziánského opevnění v Chanii
Zařazení: 

Kréta na Facebooku