Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Azogires (Paleochora)

Krétská obec Paleochora

Místo Azogires se nachází uprostřed svěžích zelených olivových hájů, cypřišů a borovic, v oblasti bohaté na vodu. Leží severovýchodně nad městem Paleochora, několik km od jižního pobřeží Kréty směrem k horám (nezaměňovat s ještě další vesnicí stejného jména severozápadním směrem).
Dostanete se k ní po silnici z Paleochory, asi 3 km směrem na Chanii, poté odbočíte vpravo a pojedete dalších 7 km.

Místo je známé díky jeskyni Svatých otců (Spilaeo Agion Pateron), kde údajně žilo 99 mnichů. Byli to věrní Svatého Jana, který později žil jako poustevník na poloostrově Akrotiri a byl zastřelen lovcem. Ten si myslel, že do kožešin oděný muž je vlastně medvěd. Příběh měl také důsledky pro život ostatních svatých otců, protože ti si kdysi přísahali, že pokud jeden z nich zemře, budou ho všichni následovat. Umírající Svatý Jan odpustil lovci a uložil mu, aby ihned odešel do Azogires říci ostatním, aby neplnili svůj slib. Ale lovec přišel pozdě, všichni svatí otcové již spáchali sebevraždu.

Cesta do jeskyně je po příjezdu od Paleochory značena hned doleva. Po cca 2 km budete muset vystoupit z auta a dojít zbytek cesty pěšky. Jeskyni můžete navštívit, ale jen na vlastní nebezpečí a s průvodcem, baterky jsou povinné vybavení.

V městečku samotném najdete stálezelené platany, údajné dílo svatých otců. Potůček tu tvoří malý vodopád, jeho okolí je krásným místem pro piknik.
Vedle malé továrny na zpracování olivového oleje, na druhé straně potoka, je malý kostel Agii Pateres, který svatí otcové postavili částečně ve skále. Najdete zde také malé muzeum, které je obvykle zavřené, ale na klíč se zeptejte v tavernách na hlavní silnici.

Nitro jeskyně Svatých otců

Kréta na Facebooku