Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Asomatos

Krétská vesnice Asomatos

Horská vesnice Asomatos (230 m.n.m.) s přibližně 200 obyvateli leží na silnici z Rethymnonu směrem na Plakias, od kterého je vzdálená asi 7,5 km. Leží těsně za výjezdem ze soutěsky Kourtaliotiko a je tak ideálním výchozím bodem na výlet do soutěsky, ke klášterům Preveli nebo k putování jen tak přes hory. Kromě toho nabízí mnoho míst s panoramatickým výhledem na jižní pobřeží Kréty.

Za návštěvu zde stojí známé muzeum otce (kněze) Michalise Georgoulakise. Jsou zde shromážděny více než 60 let staré předměty každodenní potřeby, plakáty a dokumenty. Papa Michalis zemřel v říjnu 2008 a od té doby spravuje muzeum jeho rodina. Na nádvoří domu je útulno a často turisté na uvítanou dostanou i sklenku rakije. V muzeu je obchod se suvenýry, kde je možno si zakoupit ručně vyrobené šperky a krétskou keramiku.

Z hlediska cestovního ruchu je Asomatos významný spíše jako průjezdní vesnice, jsou tu jen dvě kafenia, hrnčířská dílna, během hlavní sezóny otevřená taverna a několik soukromých pokojů k ubytováni.
Hlavním zdrojem obživy obyvatel je stále ještě zemědělství, zejména pěstování oliv v úrodném údolí, které se táhne z Asomatosu jihozápadním směrem k moři.

Asomatos - krétský kostel

Kréta na Facebooku