Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Askifou a řeka Petres

Ostrov Kréta a jeskyně Petres s okolní krajinou

Náhorní plošina Askifou leží na severojižní spojnici ostrova Kréta Vrisses – Chora Sfakion. Plošina je stejně jako ostatní náhorní plošiny svěží a zelená. Nalézají se tu čtyři vesničky (tři z nich na průjezdové silnici) a prakticky přecházejí jedna ve druhou.

Kares leží úplně na severu, pod tureckou pevností na kopci. V místě se nachází vojenské muzeum, kde se vystavují především zbraně, přilby, apod., které tu po sobě zanechala vojska Spojenců, když v roce 1941 prchala před německou armádou do Sfakie, a odkud byla evakuována loděmi.

Je tu také k vidění zařízení na pálení rakije a zemědělské nářadí. Všechny tyto věci byly shromážděny Jorgosem Chatzidakisem, po jeho smrti v roce 2008 pokračuje ve sbírce jeho syn Andreas. Sbírka je umístěna v soukromém domě rodiny. Není v něm žádná stálá otevírací doba, ale obvykle je někdo doma. Pokud si chcete být absolutně jisti návštěvou muzea, je zapotřebí domluvit se telefonicky.

Jižně od Karese leží Ammoudari. Nejvýraznějším místem je tu kostel, nalézající se hned u průjezdové silnice, která byla před několika lety opravena. Z náměstíčka odbočíte poněkud stranou na turistickou stezku E4, značenou na západ. Kdo chce, může tudy dojít asi po osmi kilometrech nahoru na plošinu Niato.

Pozoruhodným (alespoň zvenku) se jeví benátský panský dům v blízkosti náměstíčka. Je tu několik taveren a kaváren, lákajících k odpočinku. Zvláště příjemná jsou kafenía na náměstí, kde si můžete objednat i něco k jídlu.

Nejjižnější místem Askifou je Petres, kde také najdete tavernu. Trošku jižněji nad silnicí se nachází pěkný hotel "Lefkoritis Resort“, postavený z kamene. V malé vesnici Goni (východně od Petres, stranou od hlavní průjezdové silnice) je několik rekreačních domů k pronajmutí.

Ústí stejnojmenné řeky Petres se nachází asi 9 km západním směrem od města Rethymnon, je snadno dosažitelné od pobřežní komunikace E90/E65 a schůdné po obou stranách řeky. Přijíždíte-li od města Rethymnon, uvidíte po levé straně před mostem přes řeku Petres kostel a před ním parkoviště.

Máte dvě možnosti, můžete nechat vaše auto na parkovišti a pokračovat dále ústím řeky přibližně 3 km pěšky, dokud vám nezmizí v propasti, nebo přejet most a dát se po 200 m podjezdem doprava směrem na pláž, odkud pokračuje asi 2 km dlouhá pěší stezka, která končí na strmých skalních stěnách propasti, kde se nachází několik malých vápencových jeskyň.

Ústí řeky mezi propastí a mořem je velmi vhodné k pozorování typické ostrovní fauny a je také botanicky velmi zajímavé. V okolí dominují cypřiše a oleandry. Milovníci přírody si v této idylické oáze ticha a klidu mohou vychutnat různorodou, živoucí a téměř nedotčenou přírodu tohoto krásného ostrova.

Místo

Ammoudari 35° 17' 30.9516" N, 24° 10' 39.8676" E
Location

Kréta na Facebooku