Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Argiroupolis, 1. část

Kréta - vesnice Argiroupolis
Autor: currybet

Malebná horská vesnička Argiroupolis s přibližně 400 obyvateli leží jihozápadně od města Rethymnon (cca 22 km) na řeckém ostrově Kréta. Odbočíte asi 11 km západně od Rethymnonu z "nové silnice" (New Road) směrem na Episkopi (pozor, nezaměnit se stejnojmennou obcí v okrese Heraklion) a pojedete po poměrně novém obchvatu na jih do hor (z Episkopi je to ještě asi 6 km). Můžete ale také jet samozřejmě od Rethymnonu i od Georgioupolisu po staré silnici, tzv. "Old Road", která prochází v blízkosti Episkopi.

Argiroupolis se nachází na kopci obklopeném zelení a bylo postavené na troskách starověkého antického osídlení Lappa. Důvodem okolní bohaté zeleně jsou zdejší vodní zdroje a proto patří ke zdejším hlavním zajímavostem "I Pijés" (prameny), které po celý rok bohatě přivádějí vodu. Malé vodopády a jezírka pomáhají vytvářet tuto svěže zelenou oblast.

Malou prohlídku staré vesnice je nejlepší začít na náměstí u kostela, kde můžete i zaparkovat. Projdete brankou naproti kostelu a půjdete rovně po hlavní ulici, kde si po levé straně můžete všimnout krásné benátské brány se smutným nápisem "Omnia mundi prima et umbra" ("Ze všeho na světě zbude jen kouř a stín").

Pokud půjdete uličkou dál, dojdete až k malému kostelíku Agia Paraskevi na pravé straně ulice. Podle legendy je práh u jeho vchodu vytvořen z víka dětské rakve. Poté se cesta otáčí a směřuje doleva (kolem kostela Panagia), až se dostanete k zakryté římské mozaice, zřejmě kdysi velmi velké, ale nyní již ne příliš udržované. Když se budete držet pořád vlevo, vrátíte se obloukem k výchozímu bodu vaší malé obchůzky.

Starověká nekropole Lappa se nachází asi 1,5 km severovýchodně od vesnice. Cesta pro pěší je značena, ale můžete také jet po silnici zpátky směrem na Episkopi, nekropole se nachází hned za odbočkou k vodopádům. Vystoupíte z auta a sejdete pěšky dolů k malému kostelíku "Pente Parthenon" ("Pět panen").

V okolí kostela objevíte velké množství hrobek vytesaných do vápencových skal, některé jsou vnořeny jedna do druhé. Název kostela odkazuje na cestu pěti žen, které byly popraveny pro svojí křesťanskou víru Římany jako mučednice. Oblíbené místo odpočinku je právě pod kostelem, pod obrovským platanem údajně dva tisíce let starým, a jedním z nejstarších stromů na ostrově.

Krétský Argiroupolis a jeden z vodopádů
Autor: fraggy

Místo

Argiroupolis 35° 17' 6.252" N, 24° 20' 3.8688" E
Location

Kréta na Facebooku