Jste zde

Domů » Severní Kréta

Aptera

Aptera

Aptera leží na západě Kréty, vzdálená asi 9 kilometrů východně od města Chania nad výběžkem Souda a patří k Apokoronas. Na nádhernou pláž Almirida je to odtud 4 kilometry a 6,5 kilometrů je vzdálená pláž u střediska Kalives. Aptera leží v nadmořské výšce 250 metrů. Díky své strategické poloze byla Aptera osídlena již v době antiky, proto zde můžeme obdivovat památky jak z doby mykénské, dórské, tak také z období byzantského. Dostatek vody, grandiozní pohled na výběžek Souda a strategicky dobrá poloha, to vše byly dobré důvody k založení Aptery. Pozůstatky původní Aptery se nacházejí v rozlehlém oploceném areálu.

Obdivuhodné jsou především velice dobře zachovalé římské zásobárny vody, které jsou z části uloženy v podzemí. Pro laika je impozantní už jen tento veliký rozsah archeologických vykopávek. Na rozdíl od známých míst, jako jsou například archeologické vykopávky v Knossos, nebo v Phaistos je Aptera běžným turistům téměř neznámá a proto také téměř liduprázdná, což ovšem neznamená, že by byla méně zajímavá, ale odkrývá jinou epochu historie Kréty. Stálí obyvatelé dnes bydlí ve vesnici Megala Chorafia, která je vzdálená od Aptery necelé dva kilometry. Zrestaurovaná hospodářská stavení, moderní vily, náměstí, kde je možné zajít do jedné ze tří výborných taveren a obchodní centrum tvoří obrázek současné obce Megala Chorafia.

V blízkosti Aptery můžete navštívit i další krétské památky, například klášter na poloostrově Akrotiri, klášter Agia Triáda, kde vládne velice čilý ruch, neboť jeho obyvatelé se specializují na výrobu bio vína a také bio olivového oleje, což jsou vyhlášené speciality. Za zmínku stojí zcela určitě také kláštery Katholiko a Gouverneto. Na úpatí poloostrova Rodoup se rozkládá malá rybářská osada Kolimbery, kde jako-by se zastavil čas a klášter Moni Gonias. Obec Aptera je ovšem také výhodným výchozím bodem pro podnikání dalších pěších výletů na západ Kréty. Poměrně snadno dosažitelná je nejen nejdelší soutěska v Evropě Samaria, ale také další propasti Aradena, Agia Irini a Imbros. V okolí se nachází také několik dalších velmi pěkných horských vesniček, jako například Vamos, Stilos,Vrisses,Askifou a nebo Maheri.

Aptera - archeologické nálezy

Kréta na Facebooku