Jste zde

Domů » Severní Kréta

Alikambos

Krétské Alikambos - kostel s freskami

Malá vesnice Alikambos leží 40 km od města Chania, směrem na východ od silnice spojující městečka Vrisses na severu ostrova Kréta a Chora Sfakion na jihu ostrova. 3 km za Vrisses uvidíte vlevo ukazatel na Alikambos. Alikambos byl "srdcem" povstání proti Benátčanům, kteří místo v roce 1527 zničili a poté zakázali jeho obnovu.

Vesnice nic moc zajímavého nenabízí, pouze jednu pamětihodnost. Je sice malá, ale přesto stojí za návštěvu. Vedle místního hřbitova, těsně pod obcí, stojí kostel Panagia (Panny Marie). Je vyzdoben freskami, které v letech 1315-1316 vytvořil Ioannis Pagomenos, jeden nejranějších obhájců takzvané "krétské školy".

Zaparkovat můžete před benátskou kašnou, která se nachází v pravotočivé zatáčce hned u vjezdu do obce na levé straně silnice. Ještě dnes jsou z ní napájena místní zvířata. Byzantský kostel se nachází v uličce hned pod kašnou. Je většinou uzavřen, ale obvykle stačí vyhledat kněze, který má od něj klíče. Pokud má ten den dobrou náladu, je velmi přátelský a kostel vám rád ukáže.

Kréta na Facebooku