Jste zde

Domů » Severní Kréta

Agios Nikolaos

Pobřeží Agios Nikolaos

Město Agios Nikolaos má 12 000 obyvatel a leží v zátoce Mirabello, přibližně 47 kilometrů východně od hlavního města Heraklion a 30 kilometrů západně od města Sitia. Město vděčí za své jméno malému kostelu nazývanému Agios Nikolaos, který pochází z 10. století. Kostel se nachází na samém výběžku, severně od hotelu Minos Palas. Turistický ruch v bývalé rybářské vesnici se začal rozvíjet již před 40 lety. Město Agios Nikolaos patřilo mezi první turistická střediska, hoteliérství zde má dlouhou tradici. Díky moderním stavbám by se mohlo zdát, že město je nové, ale opak je pravdou.

Již ve 3.st.př.n.l. bylo významným přístavem bohatého antického sídliště Lato. Dnes máme možnost navštívit zbytky sídliště Lato přibližně 5 kilometrů směrem do vnitrozemí. V roce 1904 bylo městečko zvoleno hlavním městem regionu Lassithi a od 70. let je turistickou metropolí s nákupními třídami a vkusně zařízenými restauracemi a kavárnami, které přímo vybízí k návštěvě.

V přístavu dnes již nenalezneme tolik rybářských člunů, jako tomu bylo kdysi. Jejich místa nahradily lodě převážející turisty do Athén, k ostrovům Dodekanes nebo Kyklady a k mnoha dalším oblíbeným turistickým cílům. Sladkovodní jezero Voulismeny, které je spojeno kanálem s mořem a protéká středem města, dodává letovisku zcela zvláštní atmosféru. Jezero je obklopeno skálami, na kterých vyrostlo město Agios Nikolaos. Na vršcích byly vystavěny panoramatické restaurace a kavárny. U jezera se nachází divadelní jeviště, kde je pravidelně připravován pestrý program, letní kino, nepřeberné množství barů a několik diskoték.

Nezapomenutelným zážitkem je prohlídka historického muzea, kde je možné obdivovat historické předměty z doby mínojské, které pocházejí z nedalekých vykopávek Gournia, ležících jen 14 kilometrů východně od města a určitě stojí také za vaši návštěvu. Při návštěvě krétského Národního muzea vás zase uchvátí krása krétských krojů.
Zcela určitě se vyplatí podniknout celodenní výlet lodí k bývalé kolonii Lepra na ostrově Spinalonga v blízkosti vesnice Elounda.

Ovšem návštěvníci města Agios Nikolaos mají také jedinečnou možnost navštívit originální vesnice rozkládající se v okolí. Cílem vhodným k celodennímu výletu je například vesnice Kritsa, kde se nachází starý, zachovalý kostel Panagia Kera z 5. století. Vesnice Zenia leží v nadmořské výšce 750 metrů a nabízí tak fascinující panoramatický pohled do celé zátoky Mirabello.

Spolu s vesnicemi Mesa a Exo Potami je vesnice Zenia, rozkládající se na kopcích pohoří Selena, nejvýše položenou vesnicí v tomto regionu. Tyto vesnice leží v zóně bohaté na vegetaci, kde se nachází také několik vodních pramenů. Dalším vděčným cílem pěších výletů je oblíbená náhorní plošina Katharo. Na této plošině našli paleontologové pozůstatky slonů a dalších velkých savců. Vyplatí se také navštívit obec Psihro, kde se měl narodit bůh Zeus, která je vzdálena asi 52 kilometrů západním směrem.

Východní Kréta - kostel v Agios Nikolaos

Kréta na Facebooku