Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Agios Georgios (Lassithi)

Krétská plošina Lassithi

Malá obec Agios Georgios se nachází na náhorní plošině Lassithi ve vnitrozemí ostrova Kréta, asi 60 km od města Heraklion. Není zde vlastně nic zvláštního, jen Muzeum rodného kraje, které byste si asi měli prohlédnout, pokud budete touto oblastí projíždět. Je umístěno v jednom z mála dochovaných starých domů v obci, nemá žádná okna, jen díru ve stropě, kvůli dřívější neustálé hrozbě tureckých útoků.

Vnitřek krétského domu z 19. století ukazuje, jaký na ostrově vládnul chudý a venkovský život v minulých stoletích. Uvidíte každodenní potřeby nutné k životu a k bydlení a také nářadí zemědělců. V prvním patře je malá umělecká galerie a výstava fotografií známého krétského spisovatele Nikose Kazantzakise, které ukazují různé fáze jeho života.
Muzeum se nachází na náměstíčku Platia Elevtherías, hned u hlavní silnice. Otevřeno je denně o hlavní turistické sezóně, vstupné je cca 3 euro.

Kromě několika malých rodiiných penzionů se při návštěvě této vesničky můžete ubytovat v nově postaveném apartmánovém komplexu Lasinthos Eco Park, který stojí nad obcí. Vyvýšená poloha umožňuje nádherný výhled na celou náhorní plošinu Lassithi.

Krétské historické muzeum v Agios Georgios na plošině Lassithi

Kréta na Facebooku