Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Agia Galini - výlety

Historický klášter Vrondisi

Ideální podmínky v okolí města Agia Galini mají milovníci turistiky. Pro začátečníky a pro děti je vhodná okružní cesta přes náhorní plošinu Plataniani, která ale nemá turistické značení. Na tuto nenáročnou vycházku je lepší vykročit v ranních nebo v odpoledních hodinách, neboť zde budete hledat jen velmi těžko stín. Na vycházku nepotřebujete žádné zvláštní vybavení, stačí obyčejné sportovní boty a dostatek tekutin. Odměnou vám bude nádherný výhled na Lybijské moře a na horský masiv Ida. Stezka začíná u města Platanos, pokračujte zcela jednoduše podle popisu na informační tabuli, kterou zde najdete. Tato cesta měří jen asi 6 km a trvá přibližně 2 hodiny. Další méně náročnou vycházkou, kterou můžete podniknout z místa Agia Galini, je výprava ke skále Kartalos. Tato cesta potrvá tam a zpátky asi 3,5 hodiny a dá se zvládnout také pouze ve sportovní obuvi a s dostatkem tekutin, tato cesta má již turistické značení. Už jenom příjezdová cesta do vesnice Grigoria, kde stezka končí i začíná, je velice rozmanitá.

Zkušení alpinisté se mohou vydat na nejvyšší kopec Kréty, na horu Psiloritis. Délka této trasy je asi 19 km a trvá kolem 8 hodin. Protože je to horská túra, vyžaduje velkou vytrvalost. Výchozím bodem je náhorní plošina Nida a pokračovat budete podle ukazatelů na jeskyni Ideon-Adron. Tato turistická cesta patří mezi evropské turistické stezky E4. Dalším cílem, který můžete zvolit, je propast Rouvas. Z města Agia Galini půjdete západním směrem do horské vesnice Zaros. Ve vedlejší horské vesnici Ano Zaros se nachází světoznámá výrobna hudebních nástrojů pana Antonios Stefanakise. Zaros se proslavil kvalitou pitné vody, kterou můžete koupit po celém ostrově. K propasti Rouvas následujte dřevěný ukazatel na Limni až k jezírku. Od jezírka je již cesta dobře značena. Výchozí bod se nachází v těsné blízkosti taverny Limni. Turistické ukazatele jsou dřevěné. Vracet se budete po stejné pěšině, na cestu tam a zpět musíte počítat minimálně 6 hodin. Tato turistická stezka patří mezi středně těžké turistické stezky, nezbytnou součástí výstroje musí být kvalitní turistická obuv. Pozor, i když je dole na pláži teplo, v propasti Rouvas bývá velice chladno. Je vhodné na cestu přibalit bundu. Tato propast je stinná a bohatá na vegetaci, k vidění zde jsou mohutné duby a mnoho dalších vzrostlých druhů dřevin. V lese můžete narazit také na faunu, typickou pro tuto oblast. U jezírka je moc útulná taverna, kde můžete zregenerovat své síly a ochutnat některou z místních rybích specialit.
Mezi nejvýznamnější historické památky z okolí města Agia Galini patří například ikony z horské vesnice Anogia. Dále pak Phaistos, druhé největší místo archeologických vykopávek z minojánského období nebo klášter Vrondisi ze 17. století, ležící na úpatí pohoří Psilioritis. Známý krétský spisovatel Nikos Kazantsakis strávil na tomto místě několik měsíců. V kostele se nachází cenné fresky a ikony. Zvláštní význam pro řecké malířství má klášter Valsamonero, který byl budován velice dlouho, proto se zde můžeme setkat s různými styly, které se vzájemně prolínají.

Nejvyšší vrchol Kréty - Psiloritis

Kréta na Facebooku